talasemia

salam mummy...nk tnya,sapa sini ada talasemia? blh share pengalaman masa preggy x ?

8 Balas

Sye thalasemia e trait. Mkn bayam,kerang,buat jambu or whatver mmg tk pnh naik,masa preggy ank slung mkn iberet lgsg tk naik.End last kne cucuk infron kt punggung hb drop truk 6.8,then skrg sye pregnant for second bby,drop jgk hb tp sye amalkn makan maltofer 3 kali shri,cut smue kaffein alhamdullilah dari 7.4 skrg 8.5 masih low tp ttap consume maltofer 3 kali shri..😊

5y ago

folic acid tu mkn ngn juice oren dia cpt serap khasiat kat bdn.. tp kne mkn 2 jam sblm atau selepas mkn.. ni dietician yg ajar. pastu jgn cmpur mkn ngn ubt lain.. nnt zat folic acid tu terganggu.. serap sikit je.. klu ada mkn kalsium.. mkn waktu lain.. cmtu lah..

Sy pun talasemia trait. Tp masa booking hb sy ok...11.5 masa 10w. Lps tu mula la menurun. Paling rendah 8.6. Sy mkn iberet folic pukul 6am. Lps tu bfast kul 8am. Kafein mmg sy elak. Sy byk mkn jambu batu. Kerang, hati n bayam kadang2 je. 30w hb start naik. Smpi hari bersalin dh 11.2

sy talasemia jg. hb mmg drop.. xleh wat ape..tips2 kne mkn sekian2 bnda pun xde..dokter kate mmg mcm tu.. just monitor jgn bg drop 7 & below hb. tp kne back to back check up bb n mommy kat pakar.. sebulan minimun 2 kali asik kne amik darah je.. huhu..pastu dokter cek baby.. nk tgk growth etc2.

5y ago

xpnh lg.. kne tgk talasemia type ape. sbb dokter kate nk buat blood transfusion bkn main suka2 buat je.. huhu.. better cek ngn dokter pakar. kite minimum sebulan 2x check up.. kdg2 5x..huhu..closely monitored. so far bb ok.. kite pun ok je.. just letih. biasa la tu.

Knpa dgn talasemia? Saya ada..tpi tak tahu mcm mna..kandungan saya dh masuk 26minggu 3 hari..

Sy pun talasemia. HB memang drop. Jaga makan je. Banyakkan makan sayur hijau,hati ayam,kerang,elakkan kafien. :)

N hb sis drop x? Brapa hb sis?

5y ago

Yaaa..... Balancekan mknan yg diambil.. Lebih xblh, kurang pun xblh

Sis mkn ubt apa ya?

Pernah transfer darah x

5y ago

Inshaallah.. Aamiin.. Mudah²an begitulah hendaknya