Assalamualaikum...

Sy nak tanya... kalau berat naik mendadak dalam masa sebulan, memang bahaya ke? Ada tak ibu2 macam sy? Naik berapa kg?

11 Balas

Sy naik 5kg hritu masa week 32. Kena mnum air gula masa bulan pose. Nseb baik tak sangkut. Ni pn still naik 1kg every 2 weeks😅😅 nurse just risau if gdm or preeclampsia. Mcm sy beli sndri alat monitor gula and bp. Wlpn both normal but still monitor sbb sy prgnt twin semua high risk. Tkt akhir2 kena preelampsia. If kt rumah dh blh detect anything happen blh terus p hosp.

Hi. Dalam buku pink ada garis panduan berat yang sesuai utk tambah setiap bulan pregnant. Yang saya ingat, di hujung trimester dekat due ni. Dua minggu sekali kena naik 1kg. Di awal pregnant kalau berat naik berlebihan bukan apa, risau sangkut kencing manis shj. Nanti doc dan nurse akan buat pantauan. Yg penting jaga pemakanan shj.

Wslm,now preggnt brpa week?? Saya pum alami benda sma,siap ada kencing manis aduhai br sat ni saya tnya huhu download rasa bila org tegur saya. Badan makin chubby . Saya tak leh dgr benda2 negatif ni hilang mood saya terjejas je rasa saya. Saya klo bole nak dgr benda yg baik2 ja baru hati tu rasa happy skit

Sy dlm sebulan naik lebih kurg 3kg..tu pon nurse bsing sbb takut sng dpt darah tinggi..sudahnya 4 hari dok ulang alik pegi check tekanan darah..alhamdulillah ok..untung klau dpt check dkt klinik desa,nurse mmg btol2 jage

Saya pun naik hampir 2kg every week . Adoi la. Dah control mkn pun masih jugak naik. Takut jugak tapi nurse kd @ kk tak cakap apa2 pun. Tapi alhamdulillah lah setakat ni tak sangkut gdm. Berat dgn air kot😆

Sy 3mggu naik 2.2kg. Doc juz soh diet je. Sbb sy gdm on diet😅tpi dh 7 bulan ni selera mmg xleh control. Nasib baik bsp semua cantik, alhamdulillah. Kalo yg xde gdm kena la standby minum air gula.

Sama la bulan nie sy naik 5kg berat 😥 bru 25weeks. Risau laa. Next week checkup. Tertanya2 jugak normal ke 25weeks berat mendadak naik nie

sy naik 400gram lps check hri ni (lps sebulan). sbb malam mmg xmakan. tgh hari makan sikit. ptg wajib mkn buah dn air kosong je..

Berat sy naik 2kg setiap 2weeks. Kena bebel saje dgn doc. Bahaya la jugak takut kita sangkut gdm, baby pun besar.

Sy naik setiap 2minggu naik 500g je... Xpernah naik mendadak.. skg 38w total berat badan naik 7.5kg