pengalaman bersalin normal

Hi, sy nak tanya ibu2 yg pengalaman bersalin normal.. sy anak pertama dulu bersalin normal skrang tgh plan utk pregnant lagi tpi fobia bila ingat dulu pregnant susah berak selalu berak keras teran smpai berpeluh2.. kali ke2 ni sy jdi takut klu nak berak jdi mcm tu lagi risau nak teran takut terkeluar baby sbb dah ada laluan kan ada tak ibu2 yg alami mcm sy dulu susah berak pregnant kali ke2 buat mcm mana ya??

11 Balas

sya sembelit trok dri anak 1st lagi .. dulu anak 1st x tau x leh teran time pregnant kalau sembelit .. sya teran then keluar darah pi klinik doc kata suku darah hilang .. dhtu sya ckp sbb sya teran , sembelit trok .. doc tu bagi ubat sembelit .. smpai branak ok dah x sembelit .. lepas branak dtg balik smpai gegar kaki .. jmpa doc gtau sembelit trok .. doc bagi lagi ubat sembelit tu .. jadi asal sya pregnant mmg awal gtau doc sya sembelit awal gak mintak ubat sembelit tu .. smpai skrng no 6 dah .. ubat tu pon makan x selalu ..

Perasaan Takut terkeluar smpai senak perut tu Mmg ada. Tapi saya bnykkan minum air, makan buah2. Kalau xlh nak kluar sgt saya pancut air Kt lubang dubur. Saya Suka cari benda yg buat trigger saya Sakit perut mencirit untuk senang membuang. Contoh mcm minum susu sejuk pagi2, perut saya sensitive sikit Kalau air sejuk minum Lepas bangun tido. Mmg terus ke toilet. Lancar. N bnykkan makan Oren atau buah masam

bykkn minum air, mkn sayur & buah..insha Allah najis x keras..kurangkn mkn mknn yg berminyak.. dl sy trimester pe1..sembelit teruk..biasa beli ubat air yg masuk kat bontot..buat standby kat rmh.. ms tu kurang mkn sayur & buah..lepas masuk trimester ke2 sy bykkn minum air, mkn sayur & buah Alhamdulillah dah x sembelit sampai skrg dah masuk trimester ke3..

sy berpantang dari ank 1st sampai yg baru ni sama je sembelit.. kdg ok kdg x ok.. mls dah nk layan.. mana x kena sembelit..bila rasa nk membuang ank dh bangun,nk tido, nk nyusu..😪... skrg pun tgh feel nk ke toilet..tp tgh tidokn si manja ni haa..

Pengalaman saya sembelit teruk dan memang da ada buasir luar.. Kadang sembelit tak cukup dengan hanya jaga/pengambilan permakanan.. Kita kena dapatkan bantuan rawatan klinik dapatkan ubat2 yang perlu.. ~~semoga mommy kuat dan positif selalu ya

1y ago

masih ada buasir.. Membengkak jika sembelit atau terlebih membuang. sapu ubat yg klinik bagi@ubat sapu luar.. ada juga makan ubat buasir dari klinik@luar. Dr ada cadangkan rawatan hospital. saya risau kena wrded lame. Tapi rasanya nak cncel.

Saya ambil supplement metamucil, consume hari2 sebab ada jahit cerclage di cervix jadi memang sangat penting untuk elakkan sembelit. Masih perlu minum air yg cukup, makan prune in between meals, ambil buah dan sayur tinggi serat.

Kurangkan makanan carbo dan nasi, byk makan yg berserat tinggi, sayur2an. Kalau sya makan yg bercarbohidrat (mee, nasi, roti) tu yg keras btul nak membuang

bykkan minum air masak /yogurt/buah2...kalau sy bangun pagi,terus minum milo panas mmg lawas..

bykkn minum air kosong, syur2 dan buah. bangun2 pagi amalkn minum air kosong 1-2 gelas..

Byk minum air masak, buah dan sayur