Sembelit lepas bersalin

Macam mane nak hilangkn sembelit ni ye ? Saye dah 8 hari bersalin normal dan kene jahit sbb gunting. Bile nk berak tu sembelit, risau nk teran takut jahitan terbukak. Saye dh pakai ubat yang picit dkt punggung tu 2 kali, berak pun senang. Tapi nurse tak bagi selalu pakai sebab takut nanti tak boleh nk berat sendiri. Msalahnye saye rase nak berak tapi sembelit. Dah makan buah dan lebihkn sayur, banyak minum air pun same je susah nak berak. Ade tips tak macam mane nak senang berak ? Risau teran jahitan tu terbukak je.

2 Balas

minum air byk.. sye tggu ble btol2 nak mbuang bru msuk bilik air.. mls nk tggu lme2 kt dlm tu.. try la teran slow2.. mula2 tu memg seram sikit tp lme2 nant ok..

beli ubat cair najis dekat farmasi. semua mommy mmg mengalaminya selepas bersalin