Mummy To Be

Hi, sy nak tanya adakah normal pada Tri 1 kita rase stress sgt, rase macam nak tinggal kan semua masalah dan pergi berjalan/melancong? Sy baru 7w selalu sakit kepala, nagis sorg2 dan pedih ulu hati, suami pulak fokus kerja so sy xnak ganggu dia... Sy xtau ape ptt sy buat ni untuk jadi seorg yg happy dan periang... Rase stress 24jam...

17 Balas

luah shje pd suami drpd pendam sis . nt sis trlalu trtekan pula kdg . sy blaja meluah juga pd suami . mmg suami akn rse kita sedikit cerewet tpi dy bole phm . suami sy pon jenis yg bz keje dn xd mse nk lyn sy dn ank2 dy sgt . wktu cuti dy tu pula la wktu dy brehat kdg sy simpn simpn juga tpi xjdi ap simpn sis . sy yg kemurungn . akhir cite sy msj suami sy kata sy kemurungn sbb trlalu bosan dgn harian sy bnd yg same keje yg same . xd beza ap2 . fikir pon bnd yg same je ari2 tmbh suri rumah 24jam lg la bnyk tekanan n so boring . nk luah pd ank2 pon xgune sbb dorg pon xphm ap2 😂 . jdi kne juga luah pd suami nk xnk .

1st tri msk 2nd tri.. Sy alahan kuat.. Stress bhgian hidu&mkn itu ini x blh.. Itu sja.. Bau hus pn x suka.. Bau tuala basah pn x suka.. 😅😅 P'ubahan hormon sis.. Duluan sis kena positifkn diri.. Sntesa ingt sis tgh preggy jdi mmg mcm2x mood.. Blh jak sis ajak kwn klr chill.. Relax.. Camping bagai.. Cma jgn extreme n lasak.. Elakkn byk b'jln.. Just buat aktiviti santai&relax..insyaAllah m'bantu..

try pergi shoping ke,tgk wayang,ajk kwn keluar g karaoke,buat facial ke pedicure manicure..klo I nk g mall jauh so window shopping online je.tgk baju baby,brg2 utk baby,utk psiapan brsalin.at least kte boleh plan apa nk bli dlu,survey harga..

Saya lain pulak, trimester 1 & 2 ok je x de rase stress pon cume keinginan nak mkn tu tinggi bile tak dapat baru nangis 😂 tapi sejak² dah masuk trimester ke-3 ni rasa stresss tu tersangat² kadang sampai nangis sorang² 😭😭😭

5y ago

Sama.. Saya pn masuk trimister 3 rasa stress sgt.. Mmg nagis sorg2 selalu

Biasa tu sis horman.. cuma sis kena kawal.. xmau stress².. kena relax.... rehat tenangkan jiwa raga klu sis sygkan org dlm.. pedih ulu hati kurangkan mkn pedas.... and klu xselesa tu minum susu sejuk...........

Sis takmau stress. Ganggu emosi sis. Tak elok. Sis kena luah kat suami. Bagi better sikit emosi tu. Mmg macam tu. Tp awal kandungan ni kena bykkan berehat.

Saya skrg 34w pn selalu stress.. Sakit kepala..pening.. Pedih ulu hati, sesak nafas..skit pinggang, sakit punggung, skit ari2.. Allah.. Xkuat rasa

5y ago

Awak berapa week dah

Same sis...rase nk berhenti kerja semue....tp slalu motivate n positif kan diri....insyaAllah semue ok..juz b happy, rilex n chill2 je k... 💕

Jln2 lpangkan fikiran.. cerita dgn suami utk luahkan walaupun kadang2 tu dia xboleh nk bantu sangat.. haha.. sbb ni masalah bdn kita sendri

Klu sy stress sy karaoke sorang2... Slowly stress will go away. Do what u love and think for baby sis. Be positive 💕