Sakit tekak / covid

Salam.. Smlm sy g klnik.. Mgrib mcm tu sy rase x sedap badan sikit tmbah rase nak sakit tekak cmtu.. Bngn subuh terase pedih tekak . Sy try buat sweb test sblm p subuh. Mase mula3 tngk 1 line je . Pastu sy tnggl g blik air cuci muka gosok gg semua .. Lps solat sy tngk balik cam ade samar3 2 line . Ape ptt sy buat ya? Tekak xde la rase sakit sgt mcm first kena covid mula2 dlu. Bdan pon rase biasa .

Sakit tekak / covid
3 Balas

Ibu ambil precautions dulu walaupun samar-samar and x sakit sangat. Ibu buatkan lemon mix honey drink, minum at least sekali or 2 kali sehari ya, sakit tekak ni akan hilang lepas minum. Standby vitamin c or makan buah-buahan. Minum banyak air suam time ni penting ya. Ibu boleh ke klinik yg berdekatan jumpa doctor dapatkan ubat and self quarantine kat rumah (bagitau doctor yg ibu pregnant). Kebersihan diri amat penting and mandi 2 atau 3 kali sehari. Minum air barli, jangan makan makanan berminyak jaga betul-betul.

2y ago

thanks ☺️

Kadang2 test boleh jadi positif tu sis... Kalau sis rasa sakit2 tekak.. Sis kumur2 garam lebih kerap... Sy pernah positif dulu.. Bulan 10 tahun lalu.. Rasa macam nk demam tapi tak juga.. Dan hilang deria rasa.. Tekak pedih.. Batang hidung pun rasa pedih dekat dalam... Jadi sekarang ni.. Tak berani test lg.. Sbb akan konferm positif.. Kena rajin2 kumur garam je..

2y ago

nurse ckp nnti akan ade pihak hospital call untk tnya keadaan . harap xde yg serius la.

berapa lama masa amek nk tgok balik tu? covid test kebykn nya kena reading dlm masa 15 to 20minutes. kalau lebih dri tu x valid, and kena buat balik. tpi ape pon, mommy kena jaga diri, and asingkan diri dulu. boleh pegi ke klinik utk test balik semula kalau 2nd test positive. buat rtk pon dh ok. kalau rasa sesak nafas terus pg emergency.

2y ago

rase kurang dr 10 mnt kowt. ingtkan nk demam biase sbb skrg tngk fmly kt kg ramai demam . pg td rase pedih tekak cm nk selsema je . tp skrg sakit tekak pn da mngurang . setakat nie masih larat lg.. harap xde apa2. da info nurse yg jaga sy