Tempe dan soya

Betul ke kalau makan tempe and minum soya anak yg bakal lahir nnti kulit cerah/putih? Mak mertua saya suruh amalkan kacang soya utk anak kulit putih/cerah

30 Balas

x betul puan. warna asal kulit ikut genetik. ibu sy kerap minum air soya masa hamilkan sy dulu. hasilnya sy sorang je dlm keluarga yg selalu kena alahan kulit sbb hypersensitif. mmg kulit sy putih tp sy rasa lebih kpd faktor keturunan sbb sy ada darah pakistan, kulit putih2 pink. sy x boleh duduk dkt cuaca panas lama2 esok siap la jerawat besar2 merah2 naik penuh satu muka. sy ada eczema, pernah kena impetigo, kudis api, hampir nk kena papulopustular rosacea kalau x betul2 jaga kulit. btw, yg cadangkan dia minum soya tu x lain x bukan mil dia jgk. adik-beradik sy yg lain elok je xde kulit sensitif pakai la apa pun dkt muka xde kena reaksi kulit. mak ayah elok takde skincare licin je muka. tp sy x boleh survive kalau sehari x pakai sunblock. biarlah kulit x putih janji x sengsara berpanjangan dgn alahan kulit. biarlah atuk nenek x syg cucu sbb kulit x putih yg penting kulit sng nk jaga. jgn la sampai anak puan hidup sengsara mcm sy. kalau puan teringin nk minum soya ambik la sekadar lepas teringin. segelas sehari okay dah. takde la istilah tak boleh minum langsung. xde bukti saintifik pun pasal soya boleh putihkan kulit. itu kepercayaan abad 20. skrg dh abad 21 ibu2 zaman moden ramai dah move on terima je apa yg Allah bagi sejak lahir. maaf taip pjg sbb sy mangsa keadaan & sy xnk sesiapa alami apa yg sy kena

2y ago

Thank you puan for the advice 🥰

takder la..just kacang soya mmg bgus dan utk org xder selera mkn tambahan.. dulu time sye skola, mama sye preggy adik sye ke-4 slalu suruh sye beli air soya..berkotak2..alhamdulillah xder pape pun..time mengandung 4org anak dier dulu, kuat mkn kfc..xder pantang cuma bende tajam dan sejuk saja dier tak mkn, tkut sakit urat..

auta. soya x boleh putihkan kulit, cuma boleh bagi khasiat lain. kenapa nak diubah2 warna kulit, bersyukur la apa yg Allah nak bagi. warna kulit apapun semuanya cantik. tanya mak mertua balik kenapa nak sangat kulit putih, tak cantik ke kalau kulit tak cerah? masa depan anak tak cerah ke kalau kulit tak cerah?

mat saleh sibuk nak gelapkan kulit, orang kita sibuk nak putihkan kulit. insecure terlebih mak mertua awak tu. ajar bakal bayi awak sayang diri bila dah lahir nanti. ingat orang korea semua putih dari lahir ke? diorang pun ada jugak suntik chemical nak bagi putih. jgn sampai anak jadi mcm tu tau. makan diri nanti

2y ago

Hehe betul kita kena love our own skin tone 🥰

mitos awakk , dulu saya preggy first bby memang kerap minum soya , ingatkan elok lah minum soya orang kata kulit bby akan bersih putih , tapi tak pun anak saya lahir ada ekzema , sian tengok anak gatal² rupanya docter kata minum kacang soya ni memang tak bagus pun

ank 1st sy minum soya sehari 1@2 gelas.. sbb xboleh telan susu uht atau susu ibu mengandung.. so far kulit anak sy putih dr saya.. itupun sebab ikut gen bapa dia. dan anak sy langsung xmasalah kulit.. tengok org juga kot.sekarng ank umur 13thn

mitos, sy kerap minum soya masa mengandung ank ke2. Kulit ank sy sensitif dan tak boleh duduk kt cuaca panas lama², naik biji² merah kat dahi. Anak yg sulung sy tak minum soya masa mengandung, tak ada pulak jadi macam tu.

xbetul pun...sya masa mengandung anak pertama..hari2 minum kopi o..sampai satu saat mak mertua tegur..mak mertua kata nanti anak hitam...sya xckp apa pun...tp sampai sya beranak pun sya minum jgk kopi..lahir ja anak sya..putih gebu...ikut papa dia...

2y ago

Hahah mak mertua saya percaya dgn mitos2 zaman dulu 🤣

byk kes dh ibu hamil yg kerap sgt minum soya anak lahir nanti mudah sgt kena sakit kulit, biasanya eczema. eczema ni tak boleh sembuh tau puan, cuma boleh control je. jgn susahkan anak di kemudian hari ye. kesian anak x bersalah

2y ago

Ok puan thank u for the advise. Tulah kesian anak kalau ada eczema 😮‍💨

Kakak sy pn minum soya mse pregnant,kulit anknye sgt sensitif.smpai besar ni kena gigit nyamuk sikit pn smpai berparut dan lambat hilang.Jd sy pregnant minum susu low fat dan susu kmbing je.Semoga ank2 kite semua sihat

2y ago

Amin!! ♥️ Tulah saya pun minum susu full cream dutch lady tu je.