Anugerah Terindah... Fibroid Dalam Rahim

Sy hanya ingin berkongsi kegembiraan dengan ibu2 dan yang bakal menjadi ibu.. .. Hanya selepas 16thn...berkat kesabaran dan usaha tak henti2.. Wpun sy pernah berputus harap tetapi sy kembali bersikap positif..sy target utk mempunyai baby ke2 sebelum usia sy mencapai 40thn... dengan izin Allah... Sy disahkan mengandung dan pada waktu yg sama... sy mempunyai fibroid dalam rahim (kedudukan di tepi dinding rahim) sebesar 5.5cm...sepanjang sy mengandung, fibroid sy dalam pemantauan doktor dan sy juga tak putus2 berdoa kepada Allah swt utk dipelihara kandungan sy sehingga bersalin nanti... Sy juga bersyukur... Sepanjang sy mengandung... Sy x mengalami alahan yg teruk dan fibroid juga x mengganggu bayi sy dlm kandungan.. Cuma di awal kandungan sy,ada kuar darah sikit... Tpi bukan heavy flows.. Hanya spotting.. Dan doktor bagi sy ubat utk kuatkan rahim.. Selama 2 atau 3 bln la klu x silap... Sy pun dah lupa..? Dan Alhamdulillah.... sy telah selamat melahirkan seorang baby boy secara pembedahan atas nasihat doktor dengan sehat dan selamatnya pd 25.10.2019... Setelah pembedahan.. Fibroid still ada... Psl doktor taknak buang sekali masa bersalin hari tu kerana risaukan berlaku pendarahan dan mengakibatkan rahim terpaksa dibuang... So sy kena jaga pemakanan... Emosi...size fibroid kini sebesar bola tennis kata doktor... Tpi aper pun sy bersyukur baby dan sy selamat n sehat.... . Alhamdulillah...

Anugerah Terindah... Fibroid Dalam Rahim
219 Balas

Alhamdulilah. Tahniah sis. Sis ada amalkan apa2 tak. Boleh share tak. Saya ada jiran dah 11 tahun kahwin tapi takde rezeki anak lagi. Semalam ada sembang2 dgn dia. Dia tanya rahsia kat saya macam mana boleh lekat awal. Saya takde clue nak jawab sebab saya bunting pelamin. Taksempat nak me rancang dgn suami Allah dah bagi rezeki. Kalau ada sis share kat sini ye. Tq sis.

5y ago

Mekaseh sis... Alhamdulillah.... Sy xda amalkan ubat2..... Cuma sy tukar corak pemakanan dan gaya hidup kepada yg lebih sihat... Sy mulakan pada awal tahun 2019 iaitu januari.... Sy amalkan EAT CLEAN... CUT SUGAR... SALT... JUMLAH NASI.. LEBIHKAN SAYUR.. ULAM2... LAUK HANYA.. KUKUS... PANGGANG ATAU NASAK REBUS/SUP2... SEMINGGU MESTI ADER SENAMAN... ATLEAST 2X... Bygkan selama 16thn tu corak pemakanan sy x betul n sehat... Eat clean hanyalah asbab... Tpi sebenarnya dengan izin Allah Swt..... Tu jer tips sy sis... Xder apa2 yg sy amalkan hanya Eat clean n healthy lifestyle... 😍

Alhamdulillah. Tahniah puan. Saya tgh pregnant kali ke2. Anak pertama. Doc sahkan saya ada fibroid. 8 x 9cm. Alhamdulillah setakat ni tak menganggu perkembangan baby. Pengalaman yg puan share ni dpt memberi aura positif untuk saya. Terima kasih ye puan. Semoga kita semua sama2 dimurahkan rezeki 😊

5y ago

Yup masa 1st time scan bby dapat detect. Masa sebelum kawin dan mengandung tak ada apa2 yg ganjil pun. Period pun teratur je

Masa saya mula2 mengandung dulu, saya pon ada fibroid, 10cm x 8cm. Masa nak dekat mengandung, semakin mengecil, 6cm x 6cm. Dokter pon cakap benda yang sama, tak boleh keluarkan sekali masa bersalin sebab takut pendarahan. Nanti tahun depan saya kena follow up dengan dokter untuk fibroid ni.

5y ago

Harap2 fibroid sy pon leh kecik... Huhu

Its so cute.. aw.. look at your little baby🤭🤭 tahniah.. alhamdulillah its okey, jaga kesihatan dan jaga pemakanan ikut nasihat dktor.. sy turut tumpang gembira . Semoga sis n baby sihat walafiat.. alhamdulillah.. selamat berpantang ya, elok2 ya..

5y ago

Mekaseh sis... Alhamdulillah. ♥️

Alhamdulillah syukur sngt.tahniah puan..doakan sy juga ya..sy sednag hamil anak pertama dan juga ada fibroid...dan gdm...usia pun dah almost 40..doakan kandungan dan sy sihat hingga selamat melahirkannya.inshaAllah due kata doktor february 2020...

5y ago

Dulu kecik before preggy.skrg jadi besar dan aktif semasa mengandung.lebih besar dr sis punya malah ada lebih dr 3...sy berserah diri je pd Allah...hati sy jiwa sy...mmg kalau ikutkan risau semua ada..tp sy try keep positif...terima kasih atas doa dr Puan...itu yg sy harapkan..💓

Alhamdulillah... Sy juga 10thn menanti zuriat dgn izin allah sy hamil, masa hamil baru tau ada fibroid 8cm.... Alhamdulillah skrg dh 21week baby pon dh membesar Dr fibroid, doakan sy semoga selamat sehingga bersalin seperti sis juga, 1St baby....

5y ago

Alhamdulillahhh.. Syukur kepad Allah... Semoga baby membesar dengan sehat dan selamat dilahirkan... Aamiin 😍♥️

Hai dear..sama mcm sy..fibroid diluar rahim tp sy punya bsr 15cm..awak bedah dekat ari2 ke?doc plan nak bedah sy bentuk J utk elak terkena fibroid..3/12 ni sy kena czer..sy sgt tkt pendarahan masa czer..smpai skrg terpikir😢

5y ago

X lama sis... Maybe dekat sejam.... Stay kat wad pun 3hari 2 mlm jer..

Congrats comel nya baby tu apapun sepa2 yg ada masalah hormon bole try minum asea redox water... bole whatsapps sy 0133532210.. sebb dlu sy pun ada masalh hormon.. skrg sy preggy 22weeks semoga kita semua d permudahkan

Sy sekarang usia kandungan 32 minggu. Semlm scan,nk check jantina je sbnrnya, detect ada fibroid 3cm, tp x halang laluan bayi katanya. Risau lak.. x pernah2 sebelum ni ada, tiba2..dh 3cm.

5y ago

*pembedahan = pembesaran

Salam sist masa sist mula2 mengandung dah ada fibroid ke masa tu ada kluar darah tak ye , sebab saya pun ada dah 4 cm saya pregnand baru 3 Minggu tapi darah still ada kluar lagi dah nak dekat sebulan ni

5y ago

Wslm sis...fibroid sy dah mmg ada 3 atau ke 5 thn sblm sy pregnant...... Masa sy disahkan pregnant tahun nie.. Di awal2 tu mmg ada darah keluar.. Bukan heavy flows... Cuma spotting... Doktor bagi sy ubat kuatkan rahim sy makan utk 2 atau 3 bln.. Kalau x silap sy la...