ubat kuat rahim

assalamualaikum.. sy sekarang mengandung 4w1d.. usia kandungan masih awal.. sebelum ni sy pernah mengalami keguguran berulang pd tahun 2021 dan tahun 2022. semasa keguguran kali ke 2 doktor yg merawat sy pernah bgtahu lepas ni kalau pregnant lagi terus pegi klinik dan makan ubat kuat rahim sebab dah 2x gugur. sy br balik dari klinik swasta utk pengesahan kehamilan. doktor kt sana bgthu kandungan masih awal lagi tak perlu makan ubat kuat rahim lagi.. dia kata ubat tu boleh start makan bila dah ada degupan jantung baby biasanya usia 8weeks.. sy cerita sejarah sy pernah gugur 2x dan doktor cakap awk nak makan boleh je cuma membazir la. sy dalam dilema sekarang nak makan ke x ubat kuat rahim duphaston tu. sebab sy dah trauma teruk dgn pengalaman 2x keguguran. 🥺 Ada x yg mcm sy? ada x mommies yg makan ubat duphaston masa kandungan masih 4 weeks? boleh share pengalaman korang?

2 Balas

Saya tahu je pregnant saya terus makan duphaston. Saya dh gugur 2 kali. Dr pon suruh makan ubat kuat rahim kalau tahu pregnant. Duphaston akan kuatkan rahim kalau awak betul pregnant. Kalau awak tak pregnant darah akan jatuh sendiri. Kita ikthiar buat masa skrng. Kehilangan penantian sangat sakit

1y ago

Beli kat pharmacy. Buat masa skrng 2 biji sehari. Skrng dh 5 week so far okay takde masalah

Dapatkan second opinions dari pakar. Klinik biasa2 kadang2 saya pun meragui especially doktor yg treat kita tu locum

1y ago

Saya pakar O&G mmg minta makan seawal mungkin sebab ada history gugur. Cuma dose tu pakar yg akan tentukan based on condition keguguran sebelum ni atau kesihatan mommy/janin skrg. Saya baru gugur sekali so doctor prescribe makan sehari sekali selama 2 minggu. Ada saya baca kena makan 2kali sehari. Ada juga kena makan sampai habis 1st trimester. Yg gugur lebih 3x ada juga terus kena injection utk kuat rahim saya baca experience dlm TAP ni. Cuba sis search2