gastrik

sy hamil 10w..sy kna gastrik..sbb sblm hamil pn sy mmg ada gstrik..tp jarang kna..lau kna mmg truk..skrg ni sy kna gastrik wktu hamil..da 3hari..sakit perut amat sngat..bisa perut..g klinik dctr xleh nk bg ubat..sbb prgnant..cuma bg ubat kapur shj..ada x kat sni ibu2 mcm sy..kna gstrik..dan apa ibu2 mkn dan minum utk reda kan cepat gastrik..sy minum susu munth..??

13 Balas

Sy pun sama gastrik, start preggy lagi terok, dlm seminggu mesti kena boleh 4 hari beselang dlm seminggu tu, fedup sgt, doc saranlkan mkn bubur jer dulu, jgn minum kopi,teh, 3in1, jgn mkn yg berempah2 mkn yg senang kena hadam, kunyah lumat2 bru telan naik lenguh mengunyah😅, kesiankan ibu yg preggy dh la preggy nak mkn, tapi takut nak makan takut kena gastrik😭😭.. Sampai sy merajuk kdg x nak mkn😅.. Tp saya ada minta ubat pharmacy utk preggy punya kurangkan asid dalam perut..bila betul2 x tahan dari jam 7ptg tahan sampai 2 3pagi x leh tido baru mkn ubat tu, baru dapat tido, itu pun tido bsandar/duduk..😓

5y ago

ok..nnti sy cuba..trima kasih😊

Jangan biar perut kosong je sis..makan ringan2 mcm roti atau cracker pn ok da. Kalau tak lalu juga mkn dried fruit mcm kurma atau apricot. Saya pernah kena sekali masa awal2 prgnt. Tu pun sebab mmg alah xlalu makan..sekali kena memang mcm diramas2 rasa perut ni. Doctor bg ubat kapur je. Tp dia nasihatkan jgn biar perut kosong. Sikit pun kena makan.

Saya pun kena. Lepas tu tak makan barang keras2 dulu. Yg lembek2. Banyak minum susu. Sebab susu mengandung protien boleh kasih baik gastrik. Saya dulu itu macam lebih kirang nak 2bulan tak boleh makan sebab muntah teruk. Gastrik pun sakit.

Sy..truk plak gastrik pregnant kli ni..doc pn bg ubt kapur je..xjln pn..kdg da mkn on time pn gastrik gak.. xtau nk buat ape sy sapu je minyak angin kt betis,tapak kaki n tengkuk..nk sapu kt perot xley..

5y ago

Sy nk sapu kt blkg tkot..sbb baby muke nye menghadap ke blkg kite time ni..sy just usap2 blkg je tp tu la skit nye kdg xsenang duduk..baring salah, duduk salah

Cuba makan gaviscon yg biase tu je kalau xok baru makan yg double,pregnant boleh ambik gaviscon..kalau sy sapu minyak yuyi tapi kt tepi perut dgn atas dekat ulu hati.. Mungkin boleh kurangkan makan pedas..

5y ago

ok sis...trima kasih

Saya pernah kena gastrik gak msa awal khamilan.. pergi hospital kul 3am sbb x tahan sgt da tkut ada pa2 ngan baby.. then doc jarum vit shaja.. alhamdulillah stakat ni ok.. skg da 30w..

Cube try mkn biskut jacob high fibre sgt membantu...sy pun gastrik ms mengandung xleh mkn berat hlg selera tp biskut jacob high fibre tu btul2 membantu n dpt hlgkn gastrik.

Dh kena gastrik mana boleh minum susu sis. Lg teruk la jawabnya. Sy pn penghidap gastrik. Haritu wktu 12w kena gastrik yg teruk tu. Doktor bg ubat kapur n kurgkn muntah.

3y ago

betul tu....sya pn sama...smpai kna msuk hspital sbb mntah lpas tu dihidrasi

Haritu sya pn gastrik sbb alahan truk. Sy pergi hospital doktor bagi ubat cecair masuk dri tangan tu.. lpstu trus lega..

sy pon sama,gastrik teruk..kalo minum susu lg teruk sbb alah dgn susu, sampai tercirit2 saya..letih sgt badan rasa