GDM on insulin sakit tak ?

Nak tanya pengalaman ibu2 yang GDM on insulin sakit tak ? Insulin ni kene cucuk time pregnancy atau nnti lepas bersalin pun kene insulin lagi ? Yang insulin ni dah kire memang ade kencing manis ke walaupun dah bersalin nnti ?

5 Balas

tak sakit pun jarum insulin. saya beli brand jarum yg sama dgn yg klinik bagi mula². pernah try jarum insulin yg ayah mertua punya sakit sikit bila cucuk walaupun size jarum tu sama. insulin tu sampai bersalin je. nanti lepas bersalin doktor pakar akan advise masih kena makan ubat everyday ke or dah boleh slowly makan ubat selang hari berdasarkan bacaan gula kita 24hr lepas bersalin tu. baby akan kena admit nicu dulu untuk pantauan bagi mana² ibu yg cucuk insulin time pregnant. tapi takde apa pun just nak make sure baby takde implications lain. saya alhamdulillah bacaan minum air gula lepas bersalin tu normal je dan tak perlu repeat. tapi sebab alat cek bacaan gula dengan strip and jarum banyak lagi, saya selalu jugak pantau bacaan gula seminggu sekali kat rumah. sekarang anak dah nak masuk 7 bulan alhamdulillah dia tak pernah demam/selesema/cirit ke apa.

cucuk tu tak sakit pun bg sy..sbb kalau kita buat betul x rasa sgt pun jarum dia..cucuk time pregnancy sahaja..nti lepas bersalin kita akan minum air gula lagi..masa tu boleh tau ada kencing manis atau gdm sahaja..biasanya lepas bersalin normal je..

sy pn gdm on insulin on ubat... klau jarum insulin tajam time cucuk x sakit pn.. mcm sy nnt lps bersalin pn kne mnum air gula balik.. klau x sangkut insyaAllah stop insulin.. hrap2 ok la lps bersalin nnt.. 😇

sy on insulin. .smpai brsalin now dlm pantang. .xskit pn nk cucuk tu. .xrasa pa pn awk skrng pn sy dh xcucuk insulin. .dh naik mls nk cucuk sma je tinggi gula dh give up.

sy on insulin masa usia kandungan 3 bulan..Alhamdulillah gdm tu hanya masa megandung je..