Hb rendah 9.8 kena cucuk ubat

Hai mommy smua..nk tnya siapa ada pengalaman hb rendah...hb sy 9.8 dktr suggest utk drip ubat kt tgn tu ..sy takut la...mcammana ye..ade x mommy yg prnh cucuk dh sblum ni...sy dh buat smua..dh mkn smua yg dicadangkan utk naikkn hb...kerang, daging, jus delima, jambu batu, oren, sunquick, smua sy dh mnum n mkn..tp hb xnaik2..xtahu kat mana silapnya..kopi pun dh lama stop..teh mnum pun stgh cawan je..tu pun kalau tringin sgt...#pleasehelp

12 Balas

sy pn hb rendah dr awal2 pregnanvy n kk bg zincofer..pastu buat FBC,rupenye feratin ke ape namenye yg rendah..bacaan 10 je,doc ckp klu pregnant nk 40..so kne mkn maltofer 2 biji sehari.. tp cara mknnye (utk optimumkan nutrien): kne mkn skali dgn acid folic,vit b,vit c,n jus buah ori (bkn beli kat kedai)..cara ni mmg pharmacist + dietitian yg ajar..alhamdulillah hb naek cantek..slaen tu mmg mkn sayur bnyk ulam n rebus2 bakar2 je

saya baru lepas kena tahan hb 9.2 dh try macam macam makanan and tukar ubat tp tak jalan jgk, kena masuk air 2 btol dengan 1 botol ubat clour mcm brown red.pakar pun pelik dh 32w tp knapa hb makin drop pstu diorng bawak pergi scan jantung last ii injab jntung bocor sikit tp dr kata jgn risau maybe sbb tu apa yg saya mkn dia jd tk smpai sbb injab tk cntik. 23 ni baru prgi pakar o&g balik and esok checkup kt kk😭semoga diprmudahkan sis

3mo ago

injab jntung sis ke bocor tu?sakit x mse masukkan ubt drip tu...ade x doktor bgtahu apa2 kesan sampingan dia...sy ni risau...takut ade kesan dia yg kita xtahu...kalau blh elak..nk elak...yg cuma brani mkn ubt yg btul2 khas utk mngndung tu jela...sy kena g kk plak minggu dpn ..harap sgt hb naik balik...

pernah hb drop 9.8 . dr tmbh ubat ferouz + zincofer .so mkn ferouz malam sebiji pg makan zincofer 1+ ferouz 1 . ad sellu bt sup sayur bayam + brokoli . lps telan ubat bancuh air delima gulsan . lepas tu pg2 makan kurma 3biji . susu hl . minum air jambu batu dlm kotak . banyakkan makan daging + ikan .sblm g check up kk pg tu mlm buat sup sayur bayam lg . alhamdulillah hb naik 10.2 . struggle skit jaga makan .

Sy sblm ni pernah 9.6 tapi Dr increase dose maltofer, sy makan 3 tablet per day alhamdulillah naik. Sepatutnya sy pun kena buat iron theraphy di hospital tp sbb ada kenaikan check up seterusnya so tak jd proceed yg cucuk tgn tu. sis try makan high iron diets cth daging merah, delima, jambu batu dan kerang and avoid segala caffeine. Tidur pun kena cukup

2mo ago

Haah sembelit sis, mmg xlawas. Sy start consume virgin coconut oil yg capsule and alhamdulillah xsembelit lagi dah, hb pun ok

sy prnh dpd 12 drop 9.7, kk suruh tmbh dose ubat dpd 1 kne mkn 2 biji tp sy ikhtiar prgi farmasi and tnya apa2 supplement yg boleh naikkan hb and dorg suggest sangobion. lps sy mkn ubt ni alhmdulillah skrg maintain 11+ tp papepun consult doctor/nurse dlu yaa before nk ambil apa2 supplement.

dulu saya pun kene drip iron jugak,alhamdulillah lepas je 3 kali cucuk iron tu,hb saya sentiasa atas 11.dia xde rasa sakit pun,haritu saya punye hb pun 9.5,lps je drip iron tu,hb saya sentiasa atas 11.alhamdulillah kandungan saya dh masuk 38 weeks.

sis cuba try minum susu kambing aisy. hb saya masa awal buka buku pink 13.4 lepastu turun sakit 11.8 and maintainn ja. tapi lepas minum susu kambing aisy tu terus naik hb jadi 12.2. dekat shopee ada jual, harga murahh. paling penting takbau hamis

hb sy 8.9..minggu lepas dh first dose..esok second..ok je..jgn rse tkt nnt dh nk bersalin pn kne cucuk jarum jugak kt tgn..kite fkr 1 je..ni untuk anak yg kite kandung..

3mo ago

saya risau tkut ubt yg drip2 ade ksan sampingan lain yg kita xtahu ..kena cucuk 3kali kn...mcm2 duk pkir risau baby lg..risau tkut alergik ubt tu ke ape ke...lama x sekali drip tu sis?

sy pnh drip ubat kt tgn sb hb xnaik2...doc buat 2x tiap 2mggu..kli ptama buat sy sesak nafas....kli ke2 buat naik bgkak2 1bdn...

3mo ago

haa..benda yg mcamni sy takut...takut kita ade alergik dgn ubt drip tu..lau kena diri kita je xpe...sy risau tkut tkena jgk kt baby ke apa...harap sgt mggu dpn hb naik...sbb mgu dpn dh kena cek kk...

sis skrg makan vitamin tambah darah yg mana 1? n berapa biji sehari

3mo ago

mkn sebijik setiap satu tu...setiap hari..