Kerap Minum Air Ber Ice

Hi... Sy Dah 35w, sy nk tny betul ke xboleh minum air ice mase pregnant? Lagi2 dah hujung2 ni... Sy sehari x kne air ice cm x puas.. my mil ckp nanti effect kat bby, pastu ade la makcik2 ckp nanti bby ade kerak kat kepale, nanti bby cepat sakit macam2 lah... Ade sape2 tau x pasal ni... Sebab sy mg xboleh xde ice... Boleh bad mood

15 Balas

Saya baru lps bersalin 10 hari. Emergency czer. Nasihat saya, nak dkt due lebih baik jgn ambil ais. Saya x ambil ais pun tiba2 kena batuk teruk. Ditakdirkan kena emergency czer sbb demam dlm lr, suhu naik mendadak samapi 39. Kemudian kena tahan di wad hampir seminggu sbb lps operation pun masih batuk. Doktor nak pantau takut ada infection ke paru2. Seksa nya batuk sambil ampu tempat bedah tu. Dgn nak menjaga baby di wad lagi. Jadi tak salah tahan nafsu sekejab utk minum ais tu. Ini berdasarkan pengalaman saya yang seberapa ni la 😢

4y ago

Ummm takot nye.... Sy minum ice dari awal pregnant lg... Ni dah hujung2 ingat nk stop tp Susah lak

Sy anak yg 1st mmg kerap minum ais..tapi anak yg 2nd sy elakkan..then alhamdulillah yg no 2 kuning tak teruk & xperlu cek ke klinik..sbb sy ikut pesan bidan yg dh berusia 30 tahun dlm bidang mengurut .😁👍 Nak elakan kuning juga, ank yg no 2 keluar hospital sy mandikan dengan air daun inai..

4y ago

Nk kurang kan kuning bby mandi kn dgn air daun Inai? Sy baru tau petua ni

Boleh je knp xboleh. Sehari sblm deliver pn sy minum air ber ais. Baby ok je bersih. Dh 8bulan ni jarang sgt2 demam. Alhamdulillah. Tp kalau xtahan baik jgn. Takut nak deliver nnti selsema batuk or demam. Tiap org lain2. Xyakin jgn kerap minum ais

Sy haritu tny doc mase scan, ade masalah ke kt baby kalau minum ais? Doc bgtau, takde masalah kalau minum air yg berais. Yg jd masalah kalau minum ais dengan air manis. Its big no no doc ckp. Hehe

4y ago

Itu yg x bole sis. Sy slalu minum ais oosong je. Janji sejuk. Manis xde pon xpe. Cume mase mabuk aritu hari2 manis 😂😂. Pastu da kene tego baby besa, br kawal. Tp ni pon neves, bln dpn nk tau result air gule 🤭

Sy pun suka..tp alternatif xnk ice sy letk air msk dlm peti..minum sejuk2 nikmat betul..air suhu biasa tu mmg xlalu kt tekak..cuma terpikir sama x air ais dgn air peti tu ye

Blh je..sy dri awl preggy ank ke 2 smpai nk bersalin mnum ais...ais plak sy siap kunyah wat cam biskut lg..ank lahir ok je... Alahai sedapnye...

4y ago

Kan..sedap plak kunyah2 ais... Sy dlu org siap ckp baby kuar nt bsar la ape la tp bby sy kuar ok je...berat pn 2.9 je..yg buat bby bsar sbnarnya sbb pmknn kita...ais xde kaitan pn...

😭 jgn sy dulu pon masa 35w kuat minum ais. Sian bby nanti. Anak sy dlm hari dah kene nap😭 lps dia 6bulan baru dia kurang selseme.

4y ago

Alahaiii....... Ni yg takot ni

Same dengan sy xboleh tinggal airbatu mak cakap nanty paru2 anak berair la susah nk beranak lar,kembung perut larr😂😂😂

4y ago

Haaa tu lah wat takot... Tp xboleh stop... Hah cane 😅

Ad gak btul sis.. Sy msa pregnant br n slalu mnm ais siap knyah LG.. Last3 dpt bby bsar 4.3kg 9.10 br n.. Alngkah trkjutnye

4y ago

Bby besar??? Perhhhh... Tp mg cm xboleh stop... Sehari paling sikit 2 cawan air ice.. Xtau cm ne nk. Buat

Boleh je minum berais... Saya pun sama time pregnant suka berais2 alhamdulillah anak sihat lahir...

4y ago

Awk minum ice kosong ke manis? Sbb sya pun suka minum ice kosong semenjak hamil ni