HB rendah

Sy dah 33w. Tp hb rendah masa checkup semalam 9.7. Tak tau dan nak makan ape, vitamin dah mcm2 makan. Huhu. Minggu depan kena jupe pakar pemakanan dah. Ada tips tak utk hb rendah macam sy ni? Dah pening nak wat camne.

18 Balas

Untuk naikkan bacaan hb, saya suggest sis makan ubat yg kk provide untuk ibu mengandung sekali dengan vitamin C Untuk vitamin c pula, macam saya, saya bancuh air limau kasturi sejag setiap hari dan simpan dalam peti. Saya minum setiap kali dahaga, dan paling penting setiap kali lepas makan vitamin yg kk provide. Macam saya, saya makan zincofer dan iron tablet. Pasal minum air limau tu, nurse kk yg suggest kat saya. Sebab boleh tingkatkan penyerapan vitamin kk bila ambik dengan apa2 vitamin C. Contoh air limau. Saya in sepanjang 1st, 2nd dan 3rd trimester kena anemia in pregnancy (bacaan hb less than 10). Tapi alhamdulillah, lepas amalkan minum air limau kasturi lepas makan zincofer dan iron tablet, bacaan hb saya naik walaupun masa tu dah 3rd trimester, alhamdulillah sangat. Saya no longer anemia in pregnancy. Sis boleh lah try minum air limau kasturi macam saya. InsyaAllah bacaan hb naik 🤗

4y ago

Air Limau kasturi campur gula ke

Mkn ubat yg kk bgi..mcm sy dri first mngndung smpai la skng dh msuk 29w mkn je ubat yg kk bgi..ubat zincofer je..memng de mual2 mkn ubt tu tp lama2 kite hadap je dia sebati ngn tekak dn perut ni..tp mkn waktu sbelum tido dn slepas 2 or 3 jam mkn nsi bru ok..alhamdulillah blom lg hb sy trun wat mse ni walaupon atas pagar je 11.2 tp ok lg la sbb kdng sy pon de missed mkn ubt tu😂

Sblum ni pun hb sy drop sis..Doc sarankan sy makan iron tablet tu 2biji sehari..tapi sy makan sebiji je sbb setiap kali telan ubt tu rasa nk muntah..sy paksa kan jugak tekak ni..Sy x makan 2 biji pun..Tapi semenjak kebelakangan ni,sy kerap mengidam seafood.. Blh kata rajin jugak g stramboat makan seafood..Mggu ni td ngejut plak hb sy naik dr 10 ke 13.3

Saya mengadu dkt mak mertua..saya ckp saya pening tp tak sakit kepala..ada mkan ubat yg kk bg..mak mertua ckp..jgn percaya sgt..dorg kata semua elok je..mak mertua suruh makan bayam..rebus lg elok lps tu kerang pon elok..rebus..😅 .

Sya pernah HB rendah tp skrg alhamdulillah dh kembali normal😊..sis blh cube minum air kosong limau kasturi/lemon/nipis bersama iberet ari2 insyaallah naik hbnya..teruskan usaha ye

banyakkan makan buah buahan sis alhamdulillah saya da naik 11. 2 mule2 check 10.5 banyakkan makanan khasiat dan ubat doktor bgi jangan lupe makan ye 🥰

saya mkn jus mamariam..sbb HB sy 9.9 aritu..seminggu amalkan alhamdulillah da naik 12.4..pastu mkn iberet folic juga..

Minum jus mamariam. Dalam tu elok ada delima dengan kurma utk hb kita. In shaa Allah nanti hb jadi cun ♥️

Minum pati delima gulsan..saya minum tu alhamdulillah hb saya maintain skrg..tunggu masa nak bersalin jaa

Banyakkan makan jambu batu, kurma, delima. Tu antara buah yg boleh naikkan hb.