just sharing. gdm on diet control

Sy bsp 1x sbulan. Since kandungan 18w.♥️ Ini jadual makan sy ambik setiap hari + 1hari cheat day. ☺️ ✔Pagi 8am lepas ambik bsp test Susu 1 gelas dutch lady low fat (xambik susu ibu mgndung gula tggi) Roti putih grdenia 2keping Atau teh o kurg manis + biskut hupseng 3keping ✔12pm Nasi 1 senduk leper. Bukan mmbukit atas senduk tu ? Ikan seekor/ayam seketul. Sayur hijau 2 senduk Saya xsuka sayur! Tp hikmah gdm. Paksa jd suka ?? Air masak 2 gelas. ✔Ptg 4pm Buah. Buah yg besar penumbuk. Sebiji. Kalau buah bsar mcm tmbikai. Jmbu. 3 slice sdrhana ckup Air masak ✔Mlm dinner jam 7 sy repeat mcm lunch Setel bsp jam 9pm Makanla nsi klau msih lapar.? CHEAT DAY!! I like ? 1 hari smggu sy mkn kek.. coklat.. cendol.. ap2 yg tringin. Tp berpada2.. hehe. Lpas tu back to normal rutin ? Biasa bcaan pagi sy 4.3-4.5 Bcaan last 5.7 -6 Smpai hri nk brslin 6.0 Alhamdulillah ?❤ P/s sy beli glucometer dri shopee. Susah nk ulang alik klinik. Penat ? tp stiap bcaan sy ambik gmbr. Kan ad detail wktu kat gmbar. Snang sbgai bukti. Tp tnya dulu nurse kk ya bolei ke x. Sstgh xbg ibu2 buat sndri.. ? Sy buat stiap hari mcmni. Even bukan hari kena bsp. ?

48 Balas

maaf tanya. kalau gdm kan...mmg nk beli alat tu tp kena ambik drh stiap hari ataupun ada hari2 trtentu sbb doktor haritu mcm tk jelaskan sgt

4y ago

Nurse akan bg tarikh bile kena buat.. mcm sy mmg ada kencing manis . Buat 2 minggu sekali.. sehari sebelum tarikh jumpe doktor...

Tq sgt share tips ni...sy 29weeks bru nurse call pg td ckp sngkut gdm..30hb start bsp..stress nye rase..da la dgn mslh thyroid lg..ape lah nasib

5y ago

Take care sis 💕

Same lah.. Kite, tapi skg sye buat BSP 2minggu sekali 😇 buat kat umah juga sebb leceh ulang alik g klinik semata" nak buat BSP

sy pon amalkan menu macam sis.cuma buah je sy makan epal hijau /jambu batu.elakkan pisang dan tembikai sb kandungan gula tinggu

Sis pakai jenama ape ye bli mesin check gula kt shoppee...aritu ade survey tp byk yg dr china...tkot tulisan pon china jgk..

5y ago

Terima kasih sis...😊

Nurse told me first time BSP kena buat di KK. 4 kali cucuk maksudnya selang dua jam untuk pagi dan malam?

5y ago

Mcm sy dia kata 8 a.m ambik darah lps tu sarapan lps tu 11.30 ambik darah lg. Lps tu balik mkn tgh hr. 4.30 mai balik ambik darah lps tu 8.30 pm g klinik 1 malaysia ambik darah

nak cek gula tuh masa nak amik drh kena cucuk dekat tempat yg sama atau lain. nak cek sendiri je 30hb nie

4y ago

Xsemestinye.. ikot la jari mana kita nak..

jika kita nk check hari2 adakah kite perlu puasa dr jam 10mlm juga puan ? mohon pencerahan

lps 3ggu minum air gula bru nurse call,sangkut,esok kne buat bsp bru 15w,strees rase😢

sama laa sy gdm on diet..skrg kena bt seminggu sekali sb dh nk dkt due 31hb august nie 😂😂

5y ago

Nty da admit wad pn nurse masih buatkan stiap hari di wad slgi xmsuk lr. 😅. Sy ritu air kncing pn kena sukat. Mnum brapa ml air pun kena sukat masa dlm wad. 😊