just sharing. gdm on diet control

Sy bsp 1x sbulan. Since kandungan 18w.♥️ Ini jadual makan sy ambik setiap hari + 1hari cheat day. ☺️ ✔Pagi 8am lepas ambik bsp test Susu 1 gelas dutch lady low fat (xambik susu ibu mgndung gula tggi) Roti putih grdenia 2keping Atau teh o kurg manis + biskut hupseng 3keping ✔12pm Nasi 1 senduk leper. Bukan mmbukit atas senduk tu ? Ikan seekor/ayam seketul. Sayur hijau 2 senduk Saya xsuka sayur! Tp hikmah gdm. Paksa jd suka ?? Air masak 2 gelas. ✔Ptg 4pm Buah. Buah yg besar penumbuk. Sebiji. Kalau buah bsar mcm tmbikai. Jmbu. 3 slice sdrhana ckup Air masak ✔Mlm dinner jam 7 sy repeat mcm lunch Setel bsp jam 9pm Makanla nsi klau msih lapar.? CHEAT DAY!! I like ? 1 hari smggu sy mkn kek.. coklat.. cendol.. ap2 yg tringin. Tp berpada2.. hehe. Lpas tu back to normal rutin ? Biasa bcaan pagi sy 4.3-4.5 Bcaan last 5.7 -6 Smpai hri nk brslin 6.0 Alhamdulillah ?❤ P/s sy beli glucometer dri shopee. Susah nk ulang alik klinik. Penat ? tp stiap bcaan sy ambik gmbr. Kan ad detail wktu kat gmbar. Snang sbgai bukti. Tp tnya dulu nurse kk ya bolei ke x. Sstgh xbg ibu2 buat sndri.. ? Sy buat stiap hari mcmni. Even bukan hari kena bsp. ?

48 Balas

Sis, doktor ckp sy kena 4x amek drh jgk ni..dia explain xberapa jelas..dia ckp bngun pg amek drh 1st, lps tu sarapan, lps 2jam amek drh lg..lps tu, lunch..lps 2jam amek drh lg..lps tu dinner, 2jam kemudian amek drh lg..btol ke pemahaman sy ni..tp yg sy xfaham nyer..dia ckp start 3/11 ni review 4/11..maksudnya?

4y ago

Sy pn buat sdri kt rumah..2mnggu skli kne review bsp...ambik kul 8pagi 12tghari,6ptg,10mlm

Saya esok start check bsp 7kali satu hari... Alala start puasa da kol 10 mlm ni.. next day on 18 jmpa doc check bsp utk esok. So far bsp cantik even saya ari2 cheat day except on bsp day jer Jaga makan 😂😂 tapi ari2 cheat day Tu saya berpada2 makan.. kene ingat baby dlm perut ni haaa...

hai sis tq membantu sgt, first baby first pengalaman gdm..nurse call bacaan 10 lepas minum air gula 2 jam.. rase risau dan nebes..sy pulak jenis tk mkn syur sgt ade sayur tertentu je sy mkn 😪..tq ya skli lg 💕

Salam. Tumpang tya yaa. Gdm nih.. Mmg kalau kita buka buku pink nurse akan check ka. Sbb ank first dulu ta kena. Yg nomber dua nih pon ta kena la lgi sbb baru 12 minggu .. Kaa nurse ikod rekod kita yg lama ya.

Ala.. Sy terlambat tgk menu sis.. Esk sy ada bsp sdh.. Hrp everything okay.. Sy slalu sangkut time bangun pagi tu confirm bacaan tggi, tpi lepas makan, turun pulak bacaan tu.. Huhu.. Wish me luck for tomorrow..

4y ago

Sy pon same. Bacaan sy time pagi jea mesti tggi. Skrg dh cucuk insulin.

Hurm.... Cek bsp asik sangkut pagi je...5.5 ari.... Lain2 ok.... 11.am 4.5, 2 pm 4.7 Apela nsib saya esok jupe doc...risaunya... 5.5 pun da kne cucuk insulin ke kk u all😢😢😢😢

4y ago

Kalau kk tmpt saya..darah puasa xleh lebih dr 5.3 kalau makan xleh lebih dr 6.5

Maaf tanya, Mommy kena GDM maksudnya sebelum mengandung tiada isu diabetes kan? Boleh kongsikan result masa Mummy minum air gula? Sebelum dan selepas? Doktor ada sarankan inject insulin?

4y ago

Kemungkinan ada atau tidak. Macam saya sangkut minum air gula, jadi saya kena insulin.. Lepas insulin result gula ok je hee

Salam.tumpang tanya.susu dutch lady low fat tu yg fresh atau susu tepung ye.sy ingat nak tukar jenis susu juga. Sebelum ni guna lazz campuran kurma Pastu wildan original..

5y ago

Wildan ok

Sy hrp Sgt, dpt sbln skli.. Skrg bacaan sy semua bawah 5. Dah lh Rabu ni Nurse suh sy jmpa pakar pmkanan.. Gdm + hb, . 😔 hrp smua urusan sy dmudahkn smpai bersalin.

Klu kt Sya sis 5.7 tu dh tinggi sgt..kt tempat Sya bacaan mesti 5.3 ke bawah..klu 5.4 dh pen merah.. Alhamdulilah Sya pun dpt reapet 1 bln..bsp last raya ke- 3