Suntikan depo (perancang)

Hi. Sy bru lepas bsalin czer. Bila sy boleh cucuk depo ye. Sakit x?? Puan2 prefer ambik perancang ape ye selain kondom?? Thanks

16 Balas

Sakit lah jugak masa cucuk tapi kejap je. Better dari kena makan pill setiap hari. So far depo sesuai utk saya. Ada lah pening2 tapi x teruk mana. Period dulu ada tapi light sahaja dan habis dalam seminggu. Sekarang dah kali ke3 cucuk, period dah takde pulak. Tapi saya ok je takde period. Implanon dulu period lama sgt. Istihadah nearly every month. Tapi period stop lepas 2nd year. Perancang ni ikut badan. Ada org sesuai ada org x sesuai. Kena try sendiri. Boleh cucuk depo lepas sebulan. Boleh set appt dgn misi masa check up anak sebulan.

saya cucuk depo genap dua bulan lepas baby bersalin, nak kata sakit, sakit biasa level sakit cucuk kat tangan juga.. mostly orang ambik depo doc kata depo ni hampir 99% berkesan but wallahualam rezeki Allah bagi kan kita hanya mampu merancang& depo bagi saya paling easy sebab cucuk tiga bulan sekali je.. effect sampingan mmg period tak teratur ada yg setahun tk datang period langsung, keputihan sometime akan ada but tak jejaskan badan even tak dtg period.

pernah depo. 2 kali je pastu dah stop ambil. period mula2 tak teratur,lpastu darah keluar sikit2.. takde nafsu nak bersama langsung, kering,..xsesuai dgn sy.. bila dah stop, ambil masa juga nak recover.. skrg bru ok balik.. guna kondom je.. ikut bdn juga sis.. kalau nak depo try dulu.. mana tau serasi dgn sis. .pada sy xsakit..

Saya anak first czer . Masa nak discharge tu terus cucuk . Huhuhu bg saya depo tak sesuai ngan saya . Dia jadikan period saya sangat lama dan kuantiti sikit sikit . Period sampai 23-24 hari then dah stop , seminggu kemudian period dtg balik . So satu cycle je amik then terus stop .

saya ambil condom je . kene discipline skit kalau perancang gune condom.Husband and wife kene main peranan firm 😆😆.Saya tak ambil perancang lain sebab suami tak kasi katanya nanti nak baby lagi 🫣😅. alhamdullilah baby jannah dah usia 1 tahun 5 bln..

Tak sakit pn tp kesan dia berbeza ikot org. Mcm sya lepas pantang trus ccuk depo lepas tu period dkt 3 bulan x brhenti, rambut ggur teruk. Rasa x larat je badan. Skrg dh benti depo alhamdulillah smua dh normal balik. Kena try n error mana yg ok untk hormon kita

Hi, saya pun bersalin czer. Bersalin pada 28/10/23, cucuk depo pada 19/12/23, sakit sekejap je masa nurse cucuk, pastu tak sakit dah. 4/1/24 period sampai sekarang, tengah tunggu nak tengok period ni lama sgt ke tak, klau trlmpau lama, sy mgkin akn stop depo.

sy lebih prefer insert iucd..period teratur..hormon badan stabil..cek tali boleh 6 bulan sekali or setahun sekali..sy sejenis tak disiplin utk makn ubt hari2 or appoinment dlm wktu yg singkat 😅 so sy memilih uicd 3tahun sekali tukar..

3mo ago

tak sakit pon..masa pasang pon tak terasa sgt..lebih kurang mcm senggugut yg ringan je..bile dh siap pasang rasa normal je..

tak sakit pn bgi saya la..sya bru je ccuk depo.. cumanya period sya berpanjangan pla..ada stngh org priod ok..ada yng tk.. sya ni period dh 3 minggu tk stop lgi.

Sy cucuk depo. Period langsung takdatang. Bagi sy kacau hormon. Lepas tu jdi nak makan je. Ntah tgah mencari lg mana yg sesuai