Hai ibu-ibu..

Sy bru lepas bersalin secare czer..mcam mne ye nk jage tempat jahitan czer tu..boleh ke gune ubt kuning tok bg die kering..? Takut lah sb xde pengalaman..please help me

19 Balas

Mcm sy ritu xpnh gune ubt kuning ..gune gel ni tuk luka czer.. lepas mandi(bg yg mndi ) kalau x cover dgn pad cover khas(blh bli n cri dkt farmasi) tuk luke atau terkena air cpt2 lap kering2 ..sblm sapu gel ni sapu alkohol swab dlu bg bersih dkt tmpt luke tersebut kmdian br sapu gel.. jg mkn jgn mkn mknn yg gatal mcm kita tahu kita alergic pd apa then try elakkn..jgn angkt berat2... Lagi satu doc pnh pesan dkt sy jgn sesekali minum air gamat + minum pati ikan haruan(ada certain org kata cpt luke leh sembuh n baik..ye mmg btl..tp tuk jngka ms pnjng ianya bhya)... Sbb tkut nti organ dalaman melekat antra satu sm lain.. kalau nk mkn ikan haruan btl2 ikan tu msk buat sup xpe..jgn pati ikan haruan yg jual dlm botol yg trdpt d pasaran.byk mkn buah oren sunkist tuk cptkn luke czer sembuh...mg d pmudahkn segalanya dan slmt brpantang 😉✌

5y ago

Sis cri dkt shopee murah sikit jnis nur..dkt farmasi pn ada..sis bgtw nk alkohol swab nti dia akn tnjuk ...yg sy bli yg jnis peket dia blh koyak kmdian sapu je tisu kecik yg antiseptik tu dkt luke..smpai tgk xde kesan kotoran apa2 kmdian sapu gel ... (tuk sapu dkt tmpt jhit supya ianya brsih dr bkteria+as antiseptik)

Sye czer 2017. .pde sye. .sye x spu ape2 ubt. .mknn pntg sye utk 2mgu prtma(bg saya la) suami mmg bli kn ikan haruan buat sup. .usbnd sndri yg mtk sye mk ikn haruan. .n belut. .😂. .mgkn akn ade yg kecam. .xpe. .utk pnjgaan luka. .sye tkt nk mndy 🤭. .tp sntiasa lap bdn. .tmpt luka slalu bersih kn. .lps da beraih kn ..sye bia kn luka 2 trbuka utk tkne angn. .sye bkk kipas ia kn dye krg. .slalu dap2 kn dgn tisu. .slalu tgk kiri kanan luka mcm mna. .n lg stu sye kerap kn bby bf. .utk mmprcpatkn kecut rahim ..alhamdulillah. .misi yg dtg mlwat kt uma pon tkjut rahim cpt kecut. .mne2 mknn yg gtal sye elak kn. .seafoodhmpr sthun sye elak kn. .😁🤭. .jaga kuka dlm pnya psl ..sbb dlman x nmpk. .lua mmg nmpk. .6bln prtma mmg x brny angkt brt. .ank pon brat naem mtk usbnd je yg angkt. .alhamdulillah okee je smua. .2 pde sye la. .😊

5y ago

👍

Sy mandi mcm biasa n dkt atas n bawah tempat jahit tu sy gosok secara bulatan nk kasi hilang daki..sbb nurse ckp daki2 tu laa myebabkn luka trbuka semula..gosok slow2 jee..n lap secara dap dap smpai kering & dlm masa yg sama hala kn kipas dkt tempat jahit tu 😊. Kalau bab mkn pulak sy mkn mcm biasa..sbb kita kena test sndri mknanan mne yg mnyebab kn tmpt jahit tu gatal..tp masa pantang sy just mkn nasi,sup syur,ayam bakar kosong,ikan bakar je..lps dri pntng bru sy test mkn makanan yg lain

Makan byk Oren. Masa pantang makan sayur sawi, nasi, Dan lauk ikan yg Tak gatal. Dua minggu pertama Tak perlu urut. Sy Tak sapu ape ape ubat. Tp sy selalu pastikan kawasan Luka Dan sekitarnya bersih Dan kering. Semoga cepat sembuhya... Utk Dua minggu pertama, Kurangkan pergerakan yang boleh menekan kawasan Luka, spt angkat berat, bergerak dgn cepat, Naik turun tangga dgn laju. Tapi jangan pula Tak gerak langsung. Ok...

Jangan apply ape2 ubat sis . Bahaya ,kite tak tahu tubuh badan kite tak sama dgn org . Ade org ok tp kite tak . So better lepas mandi sis lap kering2 . Talakan depan kipas bagi kering , makan oren sunkis banyak2 bagi luka cepat baik . Jangan amek ape2 pati . Alhamdulillah 2 kali czer , luka czer elok jek .. macam x czer sbb bekas die macam benang jek ..

5y ago

Boleh sis . Buah oren sunkis tu bagus untuk luka dalaman .. alhamdulillah sy punya luka cepat baik sbb amalkan buah sunkis hari2 .

Saya czer bulan 8 aritu , just make sure tempat czer kering , make sure tangan bersih . Amek cotton ball ,letak air then cuci setiap kali mandi. Bg ilang itam2 kulit tuh. Makan banyak oren , jgn bg berpeluh sangat . Doc xbg mkn ikan haruan semua tu. Tp depend la memasing.

Jgn mkn pati haruan.. Sy penah amalkan.. Luka tu jadi parut besar.. Yang penting tiap kali pas mandi, lap bg kering, kipaskan bahagian tu bg betul2 kering.. Klu berpeluh pun lap2 sikit.. Amalankan pemakanan yg betul.. Elakkan mknn yg gatal..

Jangan sis guna apa2 utk apply kat tempat jahitan tu..selepas mandi lap dgn tuala yg bersih dan biarkan ia sentiasa kering..buka kipas menghala ke tempat jahitan tu..pastikan makan makanan yang sesuai dan berkhasiat..jgn minum apa2 pati..

Sy letak ubat mata jenis cream tu.. Alhamdulillah jahitan cantik je sampai nurse n doc ckp mcm xpenah oprate je.. Sbb xnampak kesan jahit sgt.. Dah dua kali sy czer guna ubat yg sma.. Makanan pun sy jaga makan utk dalaman.. Jaga kebersihan ye.

5y ago

Hi sis letak ointment tu pastu dia meresap ke?

jgn minum pati haruan...cara jaga dy senang jew...pastikn tempat tu selalu kering dn cuci kerap dgn air dn kapas...dap dap dap jew bg kotoran x melekat or af kuman...settle cuci lap dgn kapas bersih atau kain bersih..