14w3d kencing manis

Nak tanya. Kalau sangkut kencing manis kena bt bsp kn? Sampai bila ya..? Ad tak ibu2 yg mula2 ada kencing manis. Lepas tu dah tak ada? Ibu2 amal apa ya untuk hilangkn kencing mnis. Bru dpt result 7.9

4 Balas

Yup. Kena ambil bsp sampai bersalin. Kemudian, 6 minggu lepas bersalin perlu minum air gula untuk check paras gula. Jika result normal, maksudnya awak tak hidap DM. Kalau result tak normal (sangkut), awak hidap DM dan akan menerima rawatan sebagai pesakit DM. Nanti awak akan berjumpa dengan dietitian untuk ajar cara pemakanan yang sihat. Basically makan secara sihat. Amalkan diet suku suku separuh. Awak boleh search pinggan sihat Malaysia by KKM. Macam saya GDM on diet, Alhamdulillah lepas bersalin paras gula kembali normal. Takde amalkan apa2. Just jaga makan saja. Buat diet suku2 separuh, cut sugar, avoid fastfood/processed food/junkfood dan saya opt for low GI food.

Anak first sy Ada kencing manis. bsp smpai bersalin. skrg pregnant second xde sangkut. Alhamdulillah lega rsenya🀣

buat bsp sampai kita bersalin ..sy pun pun gdm on diet, baby first

mcm sye ade kencing Manis seminggu or 2 minggu repeat bsp @ bp

4mo ago

aah