saya ada kencing manis?

Salam momy2 nk taya saya ad kencing manis tk thu la nk makn ap.. mkn je naik kencing manis.. bole cdangkn ap patot saya makn..

10 Balas

Saya pun sangkut ada gdm lepas minum air gula 8.1. Semalam start 1st bsp - 4 kali amik darah. Bacaan darah bawah 5.6. Saya control makan - x minum air manis, kuih muih sy x sentuh, suku2 separuh ms lunch -mkn sup n bykkan sayur, banyakkan minum air kosong n makan buah. Hari ni review bsp, so doc kata setiap 2 kali minggu kena check bsp. Mmg kena jaga makan sb risiko utk kandungan n kita sendiri. Bertabahlah.

5y ago

Saya pon baru cek tadi pagi minum air gula lps minum naik 8.1,air dalam banyak perut asik tegang je mula besok kena jaga pemakanan, tapi tak tau macam mana menu makanan yg blh turunkan gula ni? 😢

Utk gula dalam darah... Kalau kandungan dah lebih 15 mggu... Makan madu kelulut campur cuka epal.. guna sudu bubur McD... 1 sudu madu + 1 cuka epal + sedikit air kosong... Tuang dlm gelas kacau n minum setiap awal pagi sebelum sarapan Kedua2 makanan ni kawal gula dalam darah... Try Google...

kat kk tmpt sya kena jumpa dietician, nti dia ajar mcmana pmakanan ibu2 yg ada kencing manis, makanan yg tinggi karbo kena kurangkn..sya pn buat bsp tp sebulan sekali

sama la...xmkn result ok je 4.4, 3.9..makan je sejam kemudian cek 8.6...ckp kt husband. husband kata gigit kayu je lah sayang xde gula...😂

5y ago

Gula nak baca better ambik 2jam selepas makan sis.. Kalau baca sejam tu mmg belum sempat dia rotate lg sis.. Lgpun doc bhgian pmakanan ckp kawal karbo / gula / garam la. Sy pn gdm diet control

Bisanya dengar pengalaman org yg kencing manis, kena kurangkan makan nasi. Sbb nasi boleh naik tinggi kencing manis...

Kurangkan karbo,kurangkan minum air manis,banyakkan minum air putih.sebab Saya pun GDM Saya amalkan permakanan camtu

kalau nak nasi makan beras perang. laok sayur. snek buah buahan. air putih.. roti wholemeal pon boleh

😭😭 sama. masa mengandung mcm2 nak mkan. tapi kena banyak pantang. sebab kencing manis

Sis pernah try minum OMB. try laa mana tahu serasi.

saya pon ada gdm, alhamdulillah sekarang lebih terkawal, makan nasi guna mangkuk kecil sebagai sukatan atau 2-3 senduk diratakan. Lebihkan sayur, minum air masak banyak, jangan ambil sebarang gula/manis, kurangkan garam.. inshaa allah gula terkawal

5y ago

kalau tanpa gula takpe.. sirap mak sy cakap sejukkan badan