selalu sakit perut

Sy baru tahu sy da pregnant 6 weeks, sy nak tanye, sy selalu sakit perut.. Memulas dan pedih2.. Adakah ini normal? Sy memang ad gastrik dan sejak mengandung nie, selera makan sy menjadi kurang..

7 Balas

Sy pun sama, kdg sakit perut tp sy sapu minyak angin yg x pedas then baring ke sebelah kiri letak bantal dekat lutut baru rasa selesa dan baring tinggi kan sikit bantal. Hari tu ada pegi klinik utk cek, Dr tu cakap tu biasa sebab baby nak membesar dan bdn kita baru nak sesuaikan diri. Cuma Dr pesan kalau sakit yg telampau jumpa Dr terus, sebab takut kalau terlalu kerap sakit rsiko gugur sllu Dr ckp. Doa saja smga kandungan dilindungiNya 😊😊😊elakkan baring selepas makan tu pun punca sakit perut. Alhamdulillah sy sblm ni mcm tu, tp skrg ni da kurang da masuk minggu ke 8 da sy pun baby first tp banyak tanya2 dgn akak2 yg berpengalaman dan bnyk baca tips dlm page ni bnyk membantu😘.

Saya pon memula camtu. Memang tak tau nk wat camne. Dah lama sikit baru faham. Perut sebenarnya kosong. Wpon kita rasa kita makan,kenyang tp sbnrnya kosong. So sy amalkan makan 2jam atau 4jam sekali tgk tahap angin cmne. Makan sikit2. Selera mmg takde. Sy makan roti n milo. Pastu, awk set jadual. Kalo da start mkn jam 8am..esok pn biar jam 8am da mkn. Kena ikut time.

1st trimester memang perut selalu bloating/masuk angin/sebu. Nanti lama2 dah x gitu. Sy pun 1st trimester sllu kena walaupun baru je lepas mkn and sy memang ada gastrik dari sebelum preggy. Cuba elak makan makanan yg berminyak/pedas/berempah.

Sy 8w pun sakit perut .. x selesa... Rasa pedih.. padahal da mkn... Pastu rasa sebu n byk sgt angin... Sedawa or kentut baru Lega .... Sy rasa normal... Kena kuat sikit..

Normal kot..sya 1 st trimester dulu,selalu sakit perut..ada jer yg tak kena..bila da kntut,bru lega..

Jaga makan.air masak kene cukup.kalau tiada pendarahan, tiada apa y perlu dkhuatirkan.

4y ago

Tido tinggikn bantal ye.jgn mkan pedas sgt.jdual makan kne jga tmbh2 tgh bwk nyawa tu dlm perut :)

Angin tu. Jangan biar perut kosong.

4y ago

Sama2 sis