Alahan Makanan

Sy ada alahan skg msuk trim 2.Apa mknan yg sy blh ganti nasi?Sbb mmg xda selera mkn nasi.

9 Balas

Ada ada Hyperemesis Gravidarum. Memang langsung tak boleh makan. Makan muntah. Tak makan pun muntah. Muntah pulak selang 20-30 minit sekali. Misi & doc advice makan apa yang boleh makan je. Janji ada yang masuk. Awak kena try & error. Saya untuk now dah 23w, memang apa pun takleh makan. Sampai KK hantar case ke GH sebab Iron Deficiency. Kena IDA. Tapi paksa je apa yang ada untuk baby. Muntah lepas tu lain cerita. Kalau awak rasa lesu sangat, pergi PAC kata awak lesu sebab muntah & takde selera makan. Saya masa 1st trimester pergi emergency, diaorang drip.

sama sis saya sekarang dah 18w pun sepinggan nasi takpernah nk habis , kdg tu sehari sekali jaa nasi . lain2 saya cari roti , jajan² , buah , mee bihun itu jaa nasi limit sehari jaa buleh msuk mulut . mula meloya tu msih adaa walaupun tk truk mcm 1st trimester

puan boleh gantikan dengan makan kaborhidrat yg lain..yg penting seimbang..sy masa awal pregnant memang xleh mkn nasi jugak,sy gantikan dgn mee,mihun,pasta,laksa..jenis² cmtu sy boleh makan..xlalu yg Kering,leh cuba sup²..In Shaa Allah, semoga berjaya..🥰

sy makan je..wlpn sy mual..bernasib baik,sekadar mual je sekejap..kalau tak bernasib baik mmg akan termuntah semula semua nya..sy makan je.sbb sy 24h lapar.bila terlalu lapar lagi menyakitkan..try error apa je..tp paling banyak makan buah..

saya dulu makan biskut krim kraker kosong je baru hilang mual. buat dengan Milo panas. pastu selalu makan buah mangga, anggur, buah naga, tembikai betul dari peti ais sejuk2 barulah tak rasa mual tu.

try mkn mknan lain sis, bihun mee..sy mkn nasi sikit je, sikit sgt 3,4 suap sbb selera tu mmg kurang sgt..then topup dgn mknn mcm tu la, roti pn sy mkn jgk

1mo ago

sy smpai jd takut mkn nasi.Sy takut muntah balik.😌xpa next sy cuba beli mee hoon buat gorg² janji mkn.

awak kena try & error. macam saya mostly makan pasta je. tu je yang boleh telan.

Sy mkn buah je. Yg lain semua xlarat.