Sy dh msuk 12 weeks,alahan sy kalini agak teruk.

Sy x blh langsung mkn mknan yg ade unsur2 bwng n goreng2 mcm nasi goreng cmtu..tllu mmilih mknan.bkn sy xnk mkn..smpaikan dh bbrapa hari sy x mkn nasi.yg sy blh telan nasi kicap pom sy dh xmau.lps mkn sy akn muntah..so bln puasa ni sy mmg x puasa.sbb sy xdpt tahan.. smpaikan sy turun berat 4kg.. ade ke kwn2 yg lalui mcm sy jgk

1 Balas

fahaam. sepanjang pregnant saya mmg tak boleh lansung bau nasi. jadi 9 bulan tu la saya tak makan nasi. segala makanan yg bertumis, ada bawang goreng ke, pape la yg bergoreng pun saya tak boleh. roti, biskut, kacang pun boleh muntah. mmg berat turun banyak sbb banyak takleh makan. so mmg terpaksa juga cuba jenis lain. saya boleh makan mee/mihun/kueytiow sup tapi jenis yg rebus sahaja mcm bakso/mee celup (tanpa bawang goreng/kacang). tak pun rebus ayam, kerang, ikan, buat sos sendiri yg kena dgn tekak. atau campurkan dalam salad. telur pun saya steam kan aja atau makan telur rebus. pasta pun boleh asalkan tak bertumis. benda camni kena try sendiri apa yg kena dgn tekak. fasa nak sesuaikan diri mmg akan byk muntah. saya dah lalui. tapi nak buat camne dah terpaksa