Buka Buku Pink on 14week..

sy 4week da tau pregnant.. pegi klinik swasta... then doctor ckp better buat buku pink timne 12 week until 14 weekk.. so time 10 week sy try call kk.. 2 tempat kk sy call x angkat pon... 1 day 1 kk ni received call then kena call another kk sebb ikot tempat tinggal kita.. dua2 sebenarnya dekat je.. then call 1 lg.. daftar by online.. full schedule... sy akan bukak buku 21 ni (14week).. sbb sy dah try call bnyk kali.. hmm.. sebelum ni just buat scan dekat klinik swasta.. n mkn folic acid sahaja... sekarang musim Covid-19.. so pegi walk in or tgu schedule yg telah ditetapkan? sy tkot kena marah... help mommies!!

Buka Buku Pink on 14week..
32 Balas

Sy esok bru buka buku klinik, d klinik kesihatan yg berdekatan dgn tmpat tinggal, skrg 34minggu sda. Knp sy x buka buku awal2? Ok, mcm ni. First sy pg polyclinic, lpas tu polyclinic sru pg klinik swasta lain. Lpas tu ada 2 klinik swasta pun sma jgk sru pg sna sni. Until i go kpj specialist psl kna sru. Pun x dpt2 buku klinik. Last pg hospital krajaan, drg sru buka buku klinik d klinik ksihatan bdekatan dgn tmpat tinggal. Tu la esok dah start buka buku d kk ja. So lesson's learn. Next time tau sda. Buka buku klinik d klinik kesihatan bdekatan. Drg check btul2 detail, bg advice.

3y ago

baikkk... faham.. sama macam ibu say cakap.. itu sebab sy takut.. . terima kasih.. semoga dipermudahkan urusan sis

kk sekarang memang kena appoitment dulu. walk in x terima. cumanya klau awak walk in awak dapat talk dgn nurse then boleh terus set appointment. nyrse akan bagi masa yg sesuai untuk buka buku. normal minggu ke 11-12 hamil.. so lg cepat dr appointment online awak. but if nk tggu dat appoitment onpine pun ok. g scan swasta dulu if risau pape. selagi xtumpah darah then no problem. kandungan sihat. InsyaAllah.. moga dipermudahkan ye..

3y ago

baikkkk.. terima kasih.. semoga dipermudahkan segala urusan sis 😘

Saya hari tu sama jgk. Call byk kali tk berjawab. Last2 selamber je saya walk in. Boleh masa tu misi yg kt kaunter register tanya ‘kenapa tk call buat appt?’ Then saya tunjuk call log dkt dorg brape byk kali call tp tak berjawab. Last2 dorg bagi saya masuk dlm utk set appt. akhirnya dpt jgk buka buku masa 12 weeks.

3y ago

ooh.. sy dah buat appointment.. then rasa lama sgttt... mak pon bg tekanan. sb lama.. hahah.. risau sis.. terima kasih sis

Saya pergi KKIA dan tanya nak buat appointment utk buat buku pink. Nurse situ ajar cara nak book appointment melalui mySejahtera. Slot yang available tak lama lepas saya pergi buat appointment tu. Saya pergi KKIA tu lepas saya call tak berjawab. Saya tak tunggu lama terus saya pergi je tanya.

3y ago

ooh... terima kasih atas perkongsian ❤️❤️semoga dipermudahkan ❤️

Kk tempat sy 7w dah blh buka buku.. Msa call tnye, die suruh wat appointmnt online dulu, die ttpkn 2 tarikh utk kite pilih.. Smpai ke date, nnti nurse check nama dlm sistem ada dh blh proceed utk buka buku.. Kalo walk in terus tkut kene marah kene halau suruh balik😅

3y ago

amin insyaallah... semoga dipermudahkan urusan kita semua.. ❤️

sy nk buka buku msa 8w boleh ke x ye.. kk taman medan pj ni.. sy dh bt appt dlm website date ckup2 8w.. sblm ni ada hstry kguguran.. nk kna attach skli x rekod sblmnya tu? tp risau lak nurse suh blik dlu. dh la tgok date dlm website smua pnuh.

3y ago

not sure la sis... before ni pon sy pernah gugur.. time g swasta doct just buat repeat scan smpai 2 bulan.. last week pon sy ada scan lagi sekali..

Hehe i rasa semua org nk pegi kk takut dengan nurse 🤣 i dulu pun takut. Tp once dah sampai sana, nurse baik kemain. 😅 tp once u x datang ikut appointment yg dia bagi, siap laaa kena kejar dengan nurse tu 🤣

3y ago

mesti la tkot.. lg2 bila mak tkot2kn.. hmm... tgk muka nurse pon tkot.. sy jrg ke klinik.. demam ke apa ke.. huhuhuhu.. dgr cerita pon tkot..

saya pon mcm awak jgk sis..call byk kali dkt kk x agkt,then walk in bt appointmnt,mggu ke 16 bru pergi bka buku.Sebelum pergi tu cuak jgk,tapi nasib baik nurse xde marah

3y ago

sy da call td dri jam 8 pg smpai 10 pg utk tnye balik.. alhamdulillah jawab puk 10 lbh.. hihi... dia ckp klau kena mrh nnt kita mrh dia balik.. semoga dipermudahkan sis.. tq 😍

kna ikut date appointment, tapi klu ad mslh kesihatan terus walk in.. sy bru² nie walk in.. sbb ad mslh kencing manis n tekanan darah tinggi.. klu tk ad mslh kesihatan, diaorg suh blk 😅

3y ago

ooh... mcm mna detect mslh tu? kerap sakit kepala ke?

sy bru je bukak buku ari ni..bby bru 8w4d....dctr suh bukak sbb da nampak terang heartbeat....sy walkin kat kkm khamis lps utk dptkn tarikh bukak buku....klu call selalu susah nak angkat

3y ago

ooh ya ka sis... baiklah.. kwn sy pon terus bukak buku dia 9week bru.. mybe sy dekat bandar kot sis.. hihi.. terima kasih sis..