Pasal suami

Sy 1st mom baru 21hari berpantang.. tp sy stress sbb suami tak membantu langsung! Tadi pagi sy sakit perut lepas susukan baby sy kejutkan suami suruh burp kan anak tp suami bawa sy begaduh dgn alasan takut pegang baby sbb bby lembut.. sy agak kecewa dgn dia mlm pun dia tak bangun klau bby nangis dia biarkan sy handle bby sorang.. terdetik juga kat hati ni cukup la anak 1 je sbb dpt suami yg jenis tak membantu ni susah sy pun nak rehat juga mlm² sy kurang tido, stress sgt tp bila fikir² tak boleh stress sbb sy bf kan takut susu drop

16 Balas

betul sis.. xyah stress2 sb awak msh dlm pantang. yg merana awak nanti. bukan org lain. klu rasa sakit hati, istighfar dan ingat dalam hati, Lillahi Taala je awak jaga amanah Allah. suami xnak bantu, Allah ade bantu awak untuk jaga anak awak.. mmg penat bgn tgh malam jaga sesorang anak ni tp bnyak2 bersabar masa pantang ni ok... even dpt suami yg bantu pun, hakikat seorang ibu mmg dia sndiri akan auto rasa tggjwb nak bgn tgh mlm jg anak dgn tgn nye sndiri. masa anak tdo, time tu kita amik masa tdo juga.. 'redha' dgn suami awk bt sementara waktu sb awak lbh syg kan diri awk n baby, sihat2 kan badan dan mental dlu. nnt dah sihat semua, kasi 'bom' dkt suami awak klu nak anak lagiiii... #momtomomheart

Jaga baby memang letih..lagi² badan sis masih lemah tak habis pantang lagi.. Sis jgn stress²..jgn gaduh2 ya.. tak ada apa yg selesai nanti.. makin makan hati, makin stress, masalah tak selesai.. Kalau suami tak boleh bantu dari segi jaga anak, minta suami uruskan hal lain... settlekan bab² baju a to z ke, kemas dapur ke urut kaki ke..(cth) .. suami sy pun lgsung xbgun mlm.. sy minta dia beri extra upah jaga anak.. sy beli makanan online je..sbb sy xsuka masak tp cepat lapar..so siang sy hadap baby je... Bila mood baby ok, sis train husband slow2 ya..lama2 pandai tu in sha Allah..

Nak lelaki bangun malam, jaga anak tu susah sikitla sis sebab saya pon suami saya tak bangun malam jaga anak. Dia da penat bekerja, nak dapat suami mcmni limited sikit tetapi siang dia jaga, waktu dia cuti waktu tak kerja balik kerja dia tolong jaga. Takdala tak bertanggung jawab. Kadang saya nak juga suami saya berjaga malam jaga anak tp mmg susah sikit saya pon fhm suami saya. Tgk keadaan sis. Janji suami sy dia jenis bertanggung jawab. Byk juga tlg kecuali waktu malam

husband sy pun tak bangun jaga anak, tp dia basuh jemur lipat sangkut baju sy dia & anak, masak kemas rumah beli barang dapur & dia kerja ofis hours. penat handle anak tk cukup tidur semua. tp kalau bg husband handle pn nti sy dengar anak nangis kt husband pun sy stress jgk, tkleh tidur jgk, jd baik tk kacau husband tidur biar dia rehat je esok nk keluar kerja lg. btw husband sy sdri pun belum rasa nk tmbah lg walau anak dh 2 tahun lebih. sbb dia pun penat

awak jaga diri awak..kalau ade time waktu baby tidur siang tu awak tidur sekali ..sebab kita perlukan tidur yg cukup sbb mlm kita berjaga jadi badan letih..sis jaga diri jgn stress2 nanti kesian dekat baby..habis je pantang sis rancang laa keluarga seeloknya2 sebab jika suami susah nak bantu kita bangun mlm ni nanti anak belum sempat besar kita termengandung lagi ..kesian nanti si isteri jika suami tak membantu menguruskan anak yg pertama tu..

sabar sis. sama mcm sy anak first, suami mcm tu lah jenis susah nak membantu, klu minta tlg sikit byk alasan. tp anak kedua suami dah pandai tlg urus anak mybe anak first tu dia xbiasa. and now tengah pregnant anak ke4, anak2 lain semua suami uruskan sbb yg bongsu skrg ni pun baru setahun je umur dia.

Piat je telinga suami tu, sambil bisik dgn tegas, OK, cukup je anak seorang kalau ayahnya begini perangai tak membantu uruskan anak. Lepas tu puan deep breath, minta doa Allah bantu puan hadapi kehidupan kini dan akan datang dgn tabah Doa juga suami tu berubah.. 🤲❤️

Ye stuju ckuplah 1.. mgkin awak kne train suami slow2 or mintak tlg yg paling basic dkt suami.. or maybe suami xde bonding ngn baby sbb tu dye mls nk tlg.. suami klu ade bonding ngn baby, memg jnis syg baby n nk mlekat je nant...

Betul. Klu dah tau suami jenis x suka tlg wajib merancang sbb nti klu beranak byk2 kita jgk yg penat badan & mental. Kena utamakn kesihatan mental kita dulu. Klu suami nak anak lg kena bawak dia berbincang dulu.

masa anak first MCM ni la,dia kata x reti..kita pon balah la..kita x reti pon pegang jugak..belajar la..tapi lagi hebat bila bersalin anak ke2,terus tinggal kita 2 bulan..nak beli Pampers anak pon jenuh