assalamualaikum..nak tmya sy skrg 24 minggu..susu bdn dh ada..perlu pam ka??sbb sy inverted nipple

susu bdn dh byk

7 Balas

tak kisah awak jenis nipple tenggelam atau nipple rata atau nipple timbul sekalipon. jangan sekali2 pam semasa hamil. sebab boleh trigger early contraction. tambah2 awak baru 24w. lagi bahaya. kalau berlaku kelahiran pramatang. cukup memadai dgn mencuci dgn air bersih semasa mandi. tak perlu sabun. utk elakkan nipple tersumbat. kalau tak selesa boleh pakai breast pad. nak pakai milk collector pon boleh. tp kena pilih milk collector yg bersesuaian.

4mo ago

normal. macam sy both pregnancy takde rasa sakit breast pon dear😊

nak tumpang post ni bertanya juga, sbb berkaitan dgn nipple and trigger contraction. tengah pregnant 24weeks juga, tapi susu macam takda yg keluar. sbb husband kadang gedik suka nak isap nipple, bahaya juga ke eh kalau macam tu? kadang rasa nak lempang je sibuk nak mengempeng, tapi dah husband sendiri sabo jelah hahaha 😂😂

4mo ago

tak perlu risau kalau susu tak keluar. sejurus kelahiran bayi awak kerap bagi baby directfeed utk bg rangsangan. bukan bg husband hisap utk rangsang keluar susu ya. susu xkn keluar kalau husband yg hisap. tak sama mcm hisapan baby. better elakkan. 24w baby terlalu prematured kalau awak bersalin. risiko baby tak mampu survive

Jgn pam tp kalau inverted nipple kena start timbulkan nipple tu. Minta tlg husband buat atau guna nipple puller. Awak sendiri time mandi pun boleh gentel timbulkan. Mcm saya tak buat semua tu, bila bersalin hari ke 9 baru boleh df baby

Nk tanya jgk, agak2 menganggu ke if ada inverted nipple utk nyusu baby? Risau jgk...

Tak yah sis, Bersihkan nipple dgn air suam je.

jgn sesekali pam

Jangan pump