Tips Tidur Baby

Hi, sorry ambil masa utk pos ini. Okay, nak share mcm mana sy ajar baby sy, (skrg 5bulan 15 hari) tidur ikut time. Sy mula try method ni since dia 1bulan lg, mcm terlambat nak start kan? Tp x lah. Try je, insyaAllah boleh. Hehe. So sblm tu sy sgt struggle nk bg dia tido, lagi2 tgh pantang kan, dgn suami duduk jauh bekerja. Sy berpantnag kat rumah mak sy. Tp x kn la mak je nk buat semua kan, dari kite kecik dia jaga xkn dia kena jaga cucu dia pulak. Ok, baby sy ni lahir tgh mlm, 11.55pm. Pastu rasanya dia lahir tu bg dia mcm "waa, assalamualaikum, goodmorning world.." Jadi sy anggap dia ni jenis mlm berjaga, siang2 tido. And mmg betul. Kami sgt2 struggle masatu, sy x cukup rehat, x cukup tidur, stress. Sblm dia masuk 1bulan,hari raya sy biat research, baca2 sikit di internet dan nasihat sorg cousins sy, cara nak ajar baby tidur ikut time yg sptutnya. So cara sy ikut step2 ni: Step: 1. Siang2 ltk baby kat tmpt lain dari tmpt tidur malam dia. Contoh kat ruang tamu, ltk la baby cot ke playpen or bentang je tilam kat dpn tu. Buka langsir, tingkap, buka radio/tv utk bunyi2, suasana terang sikit. (Jgn tinggalkan baby sorg2 ya) 2. Biar je baby nak nap siang2 beberapa kali pun (kat tmpt mcm sy explain kat step 1 tu) sbb baby ni mmg kerja dia susu, tido je. Haha. Bila dia nap tu 2,3jam sekali nap. Then bila dah pkul 6pm cmtu klau boleh jgn bg dia nap, try main2 dgn dia bwk amik angin ptg ke. 3. Atas 6pm mandikan dia dgn air suam, susu bdn bg dlm botol utk make sure dia betul2 kenyang sblm tido. Klau df dia boleh main2 or terlelap. Lebihkan 1 oz dari biasa dia minum. 4. Malapkan lampu bilik waktu nk dodoi dia tdo. So dia tahu its bedtime. Nak bg dia bezakan tidur malam dan tidur siang. 5. Sambil dodoikan tu nanyikan selawat atau lullaby or comfort shushing smpai dia mamai2. Then letakkan dia perlahan2 kat tmpt tidur. Teman dia smpai dia lena. Lps tu boleh cabuttttt ? Extra tips dari sy, dari sy dodoikan baby sy sy akn pasangkan lullaby dari Islamic Audio Device MommyHana smbil sy selawat2. Lps baby tido pun biar je pasang lullaby tu sbb baby lebih selesa tdo bila keadaan x terlalu sunyi. Dari umur dia sebulan smpai la 5 bulan lebih ni sy pasangkan malam2 masa dia tdo smpai subuh, alhamdulillah lama dia tido berbanding klau sy x pasang, dia akn bg awl minta susu.. Sbb bateri device ni tahan dlm 12jam ☺️ Klau nak boleh order dgn sy ? Lastly, semua step2 tu kena gigih, jadikan rutin. Alhamdulillah baby sy, rutin pkul 6 sy dah start mndikan dia dgn air suam, bg susu cukup2. Lps maghrib dia dah tido. Smpai pkul 12 cmtu dia akn bgn utk susu/tukar pempers, then tidur balik smpai ke subuh. InsyaAllah. Maaf entry terlalu panjang. Apa2 pun ini cuma perkongsian pengalaman dari sy yg juga baru menjadi parents ni mgkin dpt membantu parents yg lain ?☺️

1 Balas

Try google baby newborn smpi usia sekian2 ada total masa tidur.... N kesan if baby x cukup tidur... https://www.majalahpama.my/anak-perlukan-tidur-lebih-lama-dan-tidur-siang-kenapa-ya/

5y ago

Yepp, thank you for sharing! ☺️