help me plz..

my son almost 4 months old but always gigit2 jarinya..habis bajunya penuh dgn air liur..why is that?tumbuh Gigi..?or what?is this normal for a 4 month baby like him?

21 Balas

it's normal. anak saya pn almost 4 month this weekend. dlu2 stu tgn bwak masuk mulut. skang dh pndai hisap ibu jari jer. more better utk explore ransangan sentuhan. mak mertua saya xbagi anak hisap fake puting. dia ckp better bagi dia explore tgn sndiri. till now saya biar je dia gigit2 jari dia. sometimes saya bagi dia tarik tgn saya n hisap jari saya. that time the most beautifull feeling lah.

sis jgn risau..ianya normal. boleh bg bnd yg mcm jelly tuk gigit2 tu...sediakan lap mulut. jgnlah guna berulang kalibbyk kali kain lap tu..nt bakteria jd lain lak

ank saya pn sama... 5bulan..kdg2 smpi satu penumbuk die masuk mulut dia 😂.. its normal.. tgh nak meransang otak kot hihi

5y ago

hahahhaha😂😂😂

my little girl pun mcm tu juga... habis basah tgn dia.. baby umur tu kan tgh explore guna mulut sbb tu je yg dorang reti masatu...

5y ago

bukan tgn ja basah sis..habis jg basah habis bajunya..

ank sy pun bgini. bukan setakat 1 jari, klu bole msuk smua dia masukan. Ank sy kuar gg memang akn beliur dan mengigit jari

5y ago

Eya, misi ckp gusi tue gatal. Tue ank mengigit. dah bg teether tp jari jg yg best digigit.

Sis boleh gosok2 gusi baby ngn jari sis...akn buat baby rase selesa...tp pastikAn jari bersih 😃😃

5y ago

rasa nak buat tapi takut sb nanti kedudukan Gigi baby terganggu..😊

anak saya yg usia 4 bulan pn sama.. dah penat hisap jari kiri masuk pula jari kanan. meleleh saja air liur

5y ago

betul tu sis.dua2 jari Kiri kanan xketinggalan Masuk mulut😂😂😂

normal sis. baby gatal gusi. boleh pkaikan bip utk elak dr baju basah. boleh start bg teether..

sama my baby..mase 3bln tu habis baju basah je.6bln die dh tumbuh gigi.😊

Anak saya 3 bulan. Pun macam ni. Kadang2 sampai lencun baju dia basah dgn air liur 😁