Sushi

Can 3 months pregnant eat sushi & sashimi etc?? Really craving for sushi right now. ?

186 Balas
Expert

Salam sejahtera. Tahniah atas kehamilan puan. Untuk makluman puan, wanita hamil bukanlah dilarang dari makan sushi. Sebenarnya, wanita hamil tidak digalakkan untuk makan makanan mentah kerana dikhuatiri makanan ini membawa bakteria dan parasit yang biasanya mungkin tidak mendatangkan mudarat bagi orang lain, tetapi boleh menyebabkan jangkitan kepada ibu dan bayi dalam kandungan ketika hamil. Sekiranya anda ingin makan sushi, pilih jenis sushi yang ingin diambil. Elakkan pilihan sushi yang mengandungi ikan atau makanan laut lain yang mentah.

2y ago

dr boleh ka sy minum air kelapa.. pregnant 16w

Mse sy 2 months, mmg sy byak alahan,loya xbole nk telan itu ini..tp makan sushi king sy bole. Sy amek sashimi n raw salmon atas nasi tu..mmg mase nak makan tu sy bace doa pelindung. Hehe mmg pernah ade yg ckap xbole. Alhamdulillah okay. Sye skrang nk msuk 5 bulan pregnancy dah. Ade jugak sy still amek raw salmon, tp xkerap. Klau teringin sgt, bole. Beli bgkus sashimi tu simpan dlam fridge tmpat beku. Simpan skjap smpai u rse sejuk betul (xla smpai icy) baru kluarkan. Sye buat mcm tu. Sye ade bace, bole je mkn sashimi, tpi pstikan dah dibekukkan 4jam sblum. But we dunno sushi king bekukan sashimi bape lame..as of now, klau teringin sgt makan la sikit..

sy pon favourite sushi..lagi sushi egg mayo..tapi sy penah gugur dlu.. jd sy insaf.. sy xnk hilang ank sy lagi..tp dlu sy xmkn sushi pon..cma xde rezeki sy..janin xjd agaknya... dlu sy mmg jaga makan jgk.. and now preggy sy still jaga makan..sy xmkn sushi,air gas,nenas,tebu,..walaupun ada setengah org kata boleh makan..tp sy xnk.. xpela..sy xnk selfish..sy lebih memilih kandungan sy dari anak tekak sy.. lepas bersalin and pantang boleh je mkn sume tu balik..bkn xboleh..tp nk dpt ank lagi tu bergantung pada rezeki..xsemua org dapt nikmat anak..jadi.. jagalah kandungan kita baik2 .selagi kita mampu..

1y ago

ya sis... sbb bdn kita tak smaa..mgkin dia mkn..bdn dia ley trima..jd kndungan dia ok..tp bila turn kita plk ..tetiba gugur...ha..mcm mna?? jd..lbih baik berhati2..

kalau boleh jgn la sis. sy penah ada experiance mkn sashimi salmon, sbb teringin sgt.mkn 2 keping je..lps 2 weeks, sy start keluar discharge yg teruk..n bnyk.after a week kuar drh.g emergency, sac still ok..heart beat pn ok.tp kena warded.lps 2.ari doc scan sekali lg, heart beat da xda.drh strt keluar bnyk.doc said da.jd infection.lastly sy miscarriage. mungkin bkn rezki sy.tp kalau leh elak.elak je dlu.tahan sekjp.

2y ago

sama macam kawan saya.....baby dah 5 mth.....dia craving makan sushi, lepas 4/5 jam perut cramp...masuk toilet, baby keluar sendiri 😭😭takde rezeki....kalau boleh,elakkan makan sushi dulula ye...

kalau tengah craving sushi . better gantikan ikan raw² kepada daging goreng dipotong halus mcm sashimi dan bentukkan nasi mcm nasi sushi . spatutnya tk bole mkn bnda mentah sbb mkanan kt makanan mentah bnyk bakteria salmonella . ksian bby tkut kena effect ka apa . tpi ada sesetengah org ckp mmg bole la , ikut bdan masing2 . sbb sy ikut ckp doktor sy tk sntuh pun makanan yg mentah / stengah masak . doktor tk sarankan

saya sentiasa ingat pesan kawan saya: berbaloi ke risiko kan baby 9 bulan dalam kandungan sebab keinginan sendiri. saya sendiri craving raw oyster sebab duk tengok orang makan, hari hari lalu fyp, tapi istighfar minta Allah kurangkan rasa craving sb pikirkan baby. jangan dengar cakap org yang takdepape reaction, biarkan je, kita jaga je diri kita. semoga mummy2 semua kuat ya🌹

Walaupun orang cakap jangan makan yang mentah masa pregnant..... Every month saya akan makan sushi.... Even salmon yang tak masak...... Hahaha but makan satu dua je lah kalau craving tu puan. Saya makan every month dalam 2-3 keping sliced salmon, alhamdulillah anak saya keluar takda apa. Consume moderately. 😉

2y ago

Lege sikit baca ni.

Saya pun skrng da 4 bulan dan mengidam sushi, tapi saya tak berani lagi nak mkn. Sbb saya pernah kerja sushi dan tahu ingredients dia, cuka terlalu banyak ye, so i think not good for me and my baby. Takut apa2 terjadi kemudian hari. Klu nak merasa 1 2 mcmtu maybe okay kot..

better eat something yang betul2 masak..sy masa 26 weeks admit 2 weeks sebab jangkitan kuman dalam darah berpunca daripada makanan yang tak berapa masak..kesian kat kita and baby..mine 3 kali tukar and drop IV antibiotik..3 jenis..setiap jenis one week sampai kuman clear dalam darah..seksa..

2y ago

Masatu makan berpinggan2 ke sis?

anything uncooked is a big no no.and some fish contains high mercury which can harm the unborn child.i read some mothers do eat sushi during their pregnancy but i personally wouldn't want to risk it. its best if u can consult ur doctor on what u can and cannot eat.