HB Rendah

Bole share tips2 untuk naikkan HB? dari 11.5 -> 11.0 -> 9.3 pastu hari ni 9.4 🥺 saya smpai stress dah ni pikir cara naik kn hb. minum pati jambu suda, makan jambu batu pun suda, menu bayam pun suda. 😩 ubat pun berganti2. 🥲

6 Balas

Hi mummy, nurse KK tempat saya ada pesan..makan ubat/vitamin dengan air limau nipis or limau kasturi..air kosong + sebiji limau..no sugar..then, no chocolate, no milo, no nescafe, no kopi anything yg ada caffeine big NO.. it's work on me 🥰 u should try it..

2y ago

thank u, i'll try this

Sis cuba minum pati delima bancuh tanpa gula . Saya kalau makan ubat malam tak boleh telan dengan air masak . Saya akan minum dengan pati delima tu . Macam buah jambu, bayam, hati , daging sis bleh makan juga tau ☺️

1y ago

Sorry saya reply comment sis lambat . Saya tukar2 sis . Banyak brand dah saya cuba dari awal pregnant sampai 9 bulan ni ☺️

Klu awk ada minum teh or air milo ke, better stop dulu. Any minuman bermalt dan 3 in 1 cuba stop. Tgk naik atau x. mkn jambu dan bayan tu continue je

2y ago

in sha Allah, saya pun perasan klu minum air bermalt ni hb akan turun siket. Maybe awk blh cover minum susu ibu juga. Tapi jgn hari2. Maybe 2/3 seminggu. Sbb susu ibu mengandung ni byk gula

Sy tukar ubat.. maltofer.. ada la naik sikit.. drop jgk hb sejak masuk trimester ni.. try dgn pati delima / oren sunquick atau vit c

Nurse KK tempat saya pula pesan, dalam setiap hari pastikan ada 2 jenis sayur hijau. Amalkan, confirm Hb naik

sy minum sunquick kosong , pati delima gulsan , hati ayam so far dah naik dah sikit . sy mkn ubt hb maltofer