Iron Tablet

اَلسَّلاَ مُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُهُ ❤️ ? Baru lepas search ? words "IRON TABLET MUNTAH" di platform ini ternyata ramai ibu² lepas makan pil tersebut rasa mual dan ada yg muntah² dan saya sedang mengalaminya.. Paling worst adalah sakit kepala yg amat menyeksakan ? Ada yg syorkan utk beritahu Doctor mengenai hal ini for the next check up appointment nanti doctor akan tukar pada pil lain. No wonder lah nurse kata nak makan pil ni kena sebelum makan dan kena tunggu lepas 2jam baru boleh minum susu. Ada ibu² yg mengalami perkara yg sama seperti saya tak? ?

Iron Tablet
40 Balas

Waalaikumussalam, sama lah saya masa mula2 consume iron tablet. Daripada elok sihat, jadi pening nak muntah 😂🤭. Tapi lama2 alhamdulillah, serasi. Saya makan iron tablet sampai hari nak bersalin. Nurse advised sebab saya low hb. Anemia in pregnancy. 2nd dan 3rd trimester makan zincofer dan iron tablet. Masa 1st trimester makan ascorbic acid, folic acid, vitamin b complex dan iron tablet. Semoga dipermudahkan urusan sis sepanjang mengandung ni dan semasa nak bersalin nanti. Aamiin 🤲🏻

Alhamdulillah setakat 11w ni , consume iron tablet ni , tak muntah pun .. before this consume iberet , iberet bt saya cirit birit sangat.. doc tuka dengan folic asid klinik , even 4bijik skli mkn, yg bebau bg saye vit b , iron tablet ubt tambah darah , tak bau sngt .. lagi pn mereka sume kecik2 n comel haha , setakat ni mmg selalu amalkan mkn sebelom tido .. dlm kul 11 12 mlm cm tu baru telan🙈

4y ago

4bijik means vit b , vit kemam ascorbic , iron tablet n folic asid .. tapi tak disarankan mase ambil iron tablet tu consume ngn susu , ia halang serapan zat besi dlm bdn .

Saya pn samaa. First makan ubat ni jadi tak larat , rasa lemah sangad. Loya muntah tu comfirm daa. Last last pi klinik jmpa doc. Saya cakap saya tak boleh makan ubt ni lpastu dia tukar bgi zincofer plakk. Adehh saya tgok org mkn zincofer kebanyakkan nyaa slalu mntah2 . Saya nk makan pn takod. Sbb saya mmg ada alahan terok. Dlm shari muntah 6/7 kali haa.

4y ago

Sama la...try obimin plk

Sama la. Tapi ni tak kuat sangat.. nanti dokter tukar ke zincofer, vitamin zincofer lagi dasyat.. mabuk teruk.. terus terbaring tak boleh buat apa2 kerja.. tp bila tukar ke iberet dah ok dah.. cuma mual sikit je.. tak teruk macam iron tablet dan zincofer.. itu pengalaman sy jela.. 😅 orang lain tak tau la camne..

sy makan ubat KK semua tak serasi..mesti muntah & sakit2 kepala..then sy mintak nurse suggest ubat apa yg sesuai..sy try iberet..beli kat farmasi je..okay..sakit kepala tak , muntah2 pun tkde..tp sis kalau nak try jgn beli bnyak2 terus..beli sikit2 je dulu..tgok okay ke tak

4y ago

satu papan dlm berapa ringgit je..ye..complete ubat tu..zat besi, acid folic semua ada dlm tu..tk pyh ambil 2,3 jenis ubat dh..lepas tu kena minum susu jgk..tp kena jarak dlm 5,6 jam sebelum and selepas minum susu

Sama..asal mkn ubat ni rasa mual dan muntah²..klau perut kosong mkn ubat..lagi sensara nak muntah sbb takda yg nak dimuntahkan😅 bila dah mkn pastu telan ubat ni..segalanya dimuntahkan sampai rasa asam gituuuu..huhuu skrg rasa takut pula nak makan ubat tu..huhuuu

4y ago

Iya sis..hope lah dpt pill baru tak kena side effect yg mengerikan ni lagi😊 dan harap pill baru bau nya menyenangkan😂 sbb ubat iron tablet tu hidu bau nya pun rasa nak muntah juga😅

Sama. Muntah. Dah cuba iberet, zincofer, obimin,maltofer. Maltofer paling sedap. Iberet katanya paling high dos tapi sama je hb saya dulu. Alhamdulillah selamat melahirkan baby girl tahun lalu. Semoga dipermudahkan urusan awak pula 🤲🧕

cuba vitalea dr shaklee..nurse kk pon ckp ok je bole mkn..ade iron dlm tu utk tmbh drh sme cm iberet obimin maltofer tp die lg bnyk vitamin lain dlm tu..mahal skit kot shaklee kn😅 sy x jual..kongsi pendapat je..🤗

Ubat untk apa to!!???...y doktor kk bg ke!!??...sy cuma dpt 1 jenis ubat je, ubat obimin. Sy pun pelik sbnarnya rmai y ckp kna telan byak ubat, tp sy doktor bg 1 je....😭😭😭x adil knp doktor kedekut dgn sy

4y ago

Hihi. Means hb awak ok lah tu yang dpt obimin je. Sbb saya dari 12w sampai 5 bulan ni dpt obimin je. Hehe

Sbb kene jarakkan 2 jam adalah apa2 pengambilan vitamin lebih penyerapan zat kalau perut kosong. Sy pun pening kepala kalau makan ubat ni. Jadi nurse advice untuk makan malam sblm tidur. Pastikan perut kosong.

4y ago

2 jam sblm tidur