macamana cara memulihkan kitaran haid ya? juga membetulkan hormon?

Slpas hbis darah nifas x lama kmudian 2 minggu lepas tu kluar lagi darah sy iaitu darah haid. Yeah! 🤭 sbb sy tau bdn sy jadi mmg period. Tapi masa masuk saja 60hari lepas bersalin tu sy dinasihati nurse sy pilih samada pil atau suntikan perancang lalu sy memilih suntikan prncg tu tanpa befikir pjg. Akibatnya lepas tu haid sy x menentu tapi nurse ckp normal lah tu. Jangan yg balik2 tukar pad dlm sehari itu yg berbahaya dan jangan lama kluar darah lalu bnykk kluar. Tapi dlm kes sy, sy x syak apa2 n xda lah sakit2 pun jadi pada sy. Mcm berkesan lah tapi pelik lah juga ada sedikit ganjil.. period sy jadi sngt2 lama start pertnghn bulan 2 tembus terus ke bulan 3. OMG!!! Tapi period sy x banjir, kluar mcm besa, mcm sy tngh period tapi ughh lama beb.. masuk april tu rasa mcm dah okey2.. sekali bulan 5 masuk punnnn sama! okey lah rasanya normal kot tapi lambat smpai lah period sy tu 26hb april lepas tu dia tembus lagi sampai 2hb mei. Lepas tu bulan jun lah sy dah x datang haid sampai lah skrg... siap terbayang tgh pregnant.. haha. Tapi bukan. Sy cek upt tapi bukan rezeki. Sdgkan cramp perut mcm nk period x lama lagi masa tarikh sebenar period sy tu.. dari situ sy tau sy bukn prgnant..tapi sbb masalah hormon x betul dan apa patut sy buat? Sy ada makan EPO biolife evening primrose oil utk betulkan kitaran haid, adakah ianya boleh sembuh?

1 Balas

Puan Ada menyusu badan tak ya?

4y ago

owh mcm tuu ya.. ya rasanya mmg sbb sy menyusu bdn.. hahah😅🤭