pregnant

Slm smua nk tny, sy skg hamil 21 wk. Nk tny, hingga kini sy masi x rsa gerakan bayi. Smpai nurse tny " kmu tidak rasa ka? Tgok perut tu dah besar smpai ke pusat. Mcm mna sy nk ckp klo betul sy x merasa.. bgi mummy2 yg brpenglman, biasany usia kndungn ke brp kita akn rsa geraknny? Sbb ini adalah kndungn prtma sy.. ada yg ckp, kndungn prtma ni lmbt sikit nk rasa..

10 Balas

sama macm sy.. perut sy besar.. ruang agak besar.. berat baby normal masa dlm perut..tk tlampau berat.. cuma agak lmbat nak rasa gelombang tuu.. cuma ada masa dpt rasa sedu baby dan rasa mcm ada gerakan halus umpama ada rasa perut bkocak air bila sy makan..lepas scan masa kandungan 8bulan baru tau bunyi denyut nadi kat perut tu baby tgh sedu.. dan sbnrnya dlm perut baby aktif bpusing gerakkan tgn dan badan.. jgn risau.. asalkan tiap kali cek perut kt kk nurse bg tau nadi baby ok tak tlmpau tinggi atau rendah..

Saya pun pegalaman prtama . Saya rasa dlm 16w macam tu kod . Tapi memula hanya rasa mcm deyutan nadi . Dalam 20w rasa gerakan tapi pelahan . Sis jgn risau , ada org lain2 ketebalan perut dia . Ada yg da 20w perut siap nampak bergegar . Tapi saya takda pun . Hanya rasa gerakan je . Apa2 pun yang penting doa . Semoga baby dlm perut tu sihat .

Cer sis minum air sejuk. Biasa baby akan banyak gerak bila kita minum air sejuk/manis. Macam sy suka goyang2kan perut, nanti dia gerak2. Sy nak masuk 22w. Tapi takde la rasa aktif sangat sbb perut sy tebal. Takpe nanti sis akan rasa jugak.

kekadang bila kita busy buat kerja mmng takkan rasa baby gerak . cuba dduk rileks sekejap,minum jus oren or makan dan belai2 perut tu serta tekan lembut dengan jari. komunikasi dengan baby juga penting. selamat mencuba .

sy masa 21 weeks ++ baru rasa masa baby 1st...xlama lg rasa tu...ransang dia...try minum air sejuk, buat bunyi, ajak berbual...

Sy baby kedua rasa jelas masa kandungan masuk 18 weeks lebih. Kalau baring terlentang mudab rasa

Baring telentang waktu mlm dia aktif gerak..kalo waktu bekerja xrse gerak.

4y ago

Betulll. Setuju. Msa krja dy tau mommy g work hehe

Sye btul2 24mnggu bru dpt rse gerak+tendangan

Ni bby ke 3 ..masa 13w dh mula rasa

4y ago

Rasa mcm mana tu sis? Boleh share sikit 😍

Sy bby gerak masa baring