Mood bertukar

slm semua, skrg sy baru 15minggu, tp sejak sy tahu sy pregnant sy terus tak bole pergi kerja sampai sy behenti kerja. Mood sy terus bertukar jd malas+penat walaupun sebenarnya sy seorang yg aktif kuat kerja dulu pun jarang sgt mc. Dah masuk 3bulan lebih ni sy dah ok sikit tp masih kdg kdg sakit kdg kdg ok. Sy mcm tak suka tgk phone tgk fb n semua laman sosial sampai sy tak guna phone(sebab sy akn pening2 lepas tgk phone). Sy lebih suka menyendiri skrg sampai kwn kwn semua tnye mana menghilang dah tak aktif . Suami pula tnye bila bole masuk kerja balik tp sy betul2 tak ada mood nak kerja. Skrg sy dlm dilema, sy taknak salahkan bby dlm perot ni tp kdg sy stress sgt.. mungkin ni first time sy pregnant?

19 Balas

sama..😂 sy dlu adalah org yg sgt rajin lgi2 ban kerja.. xpernah nk mc wlupn sakit.. pastu sy niaga, pg ptg siang mlm laa..smpi suami pn boring tgk sy kulu kilir.. xde istilah penat laa dlm hdup.. ni mgndg ank 1st ttc 6 thun.. sy rehat niaga skjp sbb tkot.. kita tgu lama kn.. alhamdullilah sy xdee alahan lgsg.. dl 2 3 mgu cuti, sy niaga balik.. kndgn nk 4 bln sy bhnti niaga sbb xlarat, dgn perut, dgn brg niaga nk bawal naik moto.. sy niaga dlm taman je, bukak khemah jual kuih..skrg 28week.. tido dh xlena. kiri salah kanan salah.. kol 2am tido kol 4.30 bgn masak bekal suami.. kol 7am tido balik smpi 10am.. msa awl kdgn tu asik nk tidooo saje3.. mmg bdan penat wlupn x buat kerja.. pastu kdg ada 1 perasaan, extd nk bt keje.. jp g 5 mnt lpas tu, jdik murung + mlas😂.. mcm2 laa perasaan.. skrg xde dh tido petg.. sbb xselesa dh.. golek3 jela mmpu sbb xleh nk duduk lama, bby asik keras je.. pinggang sakit.. sy tiap2 hari dok crik laa kerja yg dpt kuar kn peluh sikit.. ngemas umah sapu mop pn dh mcm bt maraton lari 1 padang.. peluh mencurah2😂

bagi saya normal kalau start pregnant kita akan jadi malas, buat keje sikit dah penat, asyik nak tidur je.. tapi ibu saya ckp jgn ikutkan sangat badan tu, kena bersemangat sikit, bila perut dah besar nanti lagi jadi malas.. anak dalam perut nanti ikut perangai maknya.. itu apa ibu saya pesan lah.. saya masa awal pregnant pun mcm tu jugak tapi tak boleh ikutkan perasaan.. kalau boleh elakkan stress, kesian baby dalam perut tu.. semoga terus kuat ye wahai ibu mengandung..

Sy pun malas nak kerja. Rasa nak resign. Tapi masalahnya sy surirumah. Hahaha. Mood swing ni biasa sis. Sebagai surirumah sepenuh masa, jujur sy cakap. Bila terlalu lama dekat rumah sis akan bosan. Sekarang, sis mungkin tak rasa. Mungkin anak dah besar sikit sis rasa. Kena pandai isi masa lapang sebagai surirumah. Kalau sis ada hobi oke je. Tapi kalau nak cuti sementara pregnant ni, macam tak logik pula kan. Buatlah keputusan bijak supaya tak menyesal kemudian hari. Gitu.

Sis.. Kena la kuat.. Ni baru 1st phase.. Time pregnant kena la happy happy.. 2nd phase nk bersalin pula lepas tu 3rd phase nk berpantang & jaga baby. Pengorbanan n kerja seorg ibu x pernah habis.. Sis kena enjoy ur pregnancy.. Ramai lagi wife yg nk rasa pengalaman jadi ibu. Sentiasa bersyukur.. Sis kena stay positive.. Kerja tu pun penting juga sis.. After dah ada baby mcm2 nk kena sediakan..

Sye pun sama. Bila da msuk 18w ni kaki da start bengkak badan sakit2 mmg rse sngat2 malas nk pegi keje. Bangun pagi slalu termenung pikir mcm nak mc je haha 😂 tp btol sbenarnya yg kita tak boleh terlalu ikutkan sngat perasaan. Sbb klau ikutkan, ibu2 preggy sume msti nak rehat je and x nak keje. What to do, nak dpat duit kene keje jugak kan hihi 😅

Sama laa...tu masa 1st month...trus rsa nak resign🤣dah infom dkt bos...tp smpi 2nd month..rsa mcm kurg sikit mual tu even ada lgi...now 3months🥰🥰berhenti kerja jugak...sebab penat yg mnjadi jadi...🤣🤣😂😂tak pe la...nti baby besar ckit bru carik kerja lgii😁😁😁

Sama😅 dh prgnt terus kepala nk resign,nk rest kt umh.mmg bila ank besar sikit dah 3,4taun sy ad rs menyesal benti keje..tp bile pk +ve dpt rilex kt umh tnpa pk mslh kt ofis tu mmg best.ikut hati dan bincg bebaik dgn husb.enjoy je decision yg kite buat n jgn pk kata2 org akn dtg.

Sma laa sis masa saya mula² mngandung tapi saya mindset saye kena pergi jga saya x bolh duk rumah sya kira nak lena ja sbb tu saya pergi jga kerja kadng² mood x tntu jga laa smpai customer mai pun saya buat x hern🤣🤣 tapi selmat rkn² saya fhm.yng sya mngndung

Saya dlu sis masa anak 1st pn mcmtu.. Siap pakej muntah.. Flat teruk.. Saya masa tu cabin crew air asia.. Saya siap tukar mintak bahagian ground.. Pn xleh tahan jgk.. Last² benti kerja.. Itulah kisah 18thn lalu🤣

Pembawakkan baby memang berbeza2. Mommy jangan stress okey! Kesian baby nanti dia pun rasa stress. Just enjoy your pregnancy journey. Semoga happy2 baru la baby pun happy 🥰.