allergic susu lembu

Slm sejahtera semua. Baby saya 6bulan 2mgu sy baru ajar minum susu formula dan cerelac. Sblm ni sy hanya bg susu badan shj. 6bulan sy continue Dan perkenalkan bubur nasi dkt dia. After 2weeks sy nk ajar dia makan cerelac beras dan susu. Muntah mcm air paip. Semua nya dikeluarkan semula usai mkn cerelac tu. Then naik bijik2 merah sekeliling mulut dan pipinya. Siap garu. After half an hour dia vomit lg. Mcm air paip jgk laju dan byk. Lembik jadinya. Terus stop cerelac tu. Mandikan dia susu badan pujuk dia tidur. Lps bangun merah2 tu dh kurang. Malamnya abahnya bancuh susu lactogen plk. Dia xboleh tido. Muka merah dan bengkak. Mata pn pyh nk bkk. Bagitau Nestle dan bg no batch produk mmg bkn tiruan. Nestle call suruh stop penggunaan keduanya. Ckp mmg dh stop. Nestle syak baby Ada alahan susu lembu. Untuk kepastian dia suggest pegi buat allergic test dgn pakar. So kami trauma sbb ni 1st child. Lps ni kena extra careful kalo nk beli makanan bayi.

1 Balas

Highly likely ur baby mmg alah dgn susu lembu. Just continue je bagi susu badan and avoid bg cerelac. Sertai group happy baby food malaysia di fb for more recipe on HEALTHY baby food 😊 My son 8m16d still susu badan. Alhamdulillah.