Mix Cerelac Nestum & Susu Formula

Hai saya nk tanya, anak saya usia 1 bulan 7 hari xde bf sbb susu bdn sy kering, n dia kerap mintak susu. Jadinya, neneknya nk cmpurkan susu formula dgn nestum Cerelac, tp nk tngok dulu tahi dia jd mcm mna. Sy ckp xpayah lg kot. Tp nenek nya ckp "Ala anak aku x mati pon dulu2 aku campur dgn Cerelac". Nk buat mcm mana ya😭😭nanti sy dh nk start kerja anak mmg dia jaga hmm #firstbaby #pleasehelp #firstmom #bantusharing

27 Balas

awak mmg betul2 kena tegas..risiko usus pecah n tersedak nestum minum dlm botol tambah lg baru sebulan adelah amat tinggi ..bb besar tu Masih blm pndai menelan..Allahurabbi..jd ape2 mnyesal x sudah.klau org y ckp ank aku xpe je mnun nestum x mati tu lantak la sbb ade je ibu y tegakkan ank xde risiko itu ank dieorang.klau org tua ni lg ssh nk tegur tp awk tetap blh tegas..jgn beli nestum..klau ade buang..sorry bkn nk ajar..tp pnglaman sy mil bg mkn majun kedai cine utk ank sy kuning..suami ikut ckp mak dia..tp sy lawan dgn suami sbb die bertegas..tp demi lindung ank sy..sy marah mnangis pertahankan.bayanglah sakit bersalin pn x ilng lg..senang2 org nk bt ape2..jd itu ini dieorg bkn tanggung pn.ape2 pn awk kne tegas

2y ago

Sama sis n sy siap x ckp gn husbnd sbb bela mak die,luka jahitan x sembuh g,maaf lh klu bab anak memg sy tegas,kte yg kena hadap alhan n 9 bulan bwa baby tu n tup2x dh lahir mak mentua nk ikut kpla otak dia,memg x lh klu sy,dlu zaman dia ble ckp..

Dalam Islam, kita dulukan nyawa. jadi kena tegas. ye nasib baik anak dia semua x mati, klu anak awk mati? sy baru baca kisah nenek bg cucu pisang lenyek dgn air beras dgn alasan anak dia smua dlu 8 org x mati pun. tapi tiba2 cucu dia yg dia bg ni, perut problem. last2 detect usus bocor, kena operate tp meninggal sbb dah teruk sgt. Apa yg mak mertua tu buat? Dia cuma ckp dah ajal. Sampai lah doktor marah2 sbb bgi pisang. Dia mampu diam jelaa tpi masih x terima salah dia sbb bg cucu pisang lenyek dgn air beras sbb baby nmpk lapar. 😌 Awk dah boleh ajak suami teman check up baby, tanya nurse doktor depan2 pasal mak mertua nk cmpur susu dgn cerelac. mintak pandangan doktor supaya doktor boleh explain and sekolahkan suami awk.

1y ago

Pelik2 je kan kadang2 cara org dulu ni. Yg belajar jadi dr tu semua takde pulak buat2 benda camni, yg bukan bidang kepakaran dia tu suka buat benda pelik2 kt budak2 💀

takboleh. jgn beli segala cerelac mak nenek tu semua dulu. and hantar anak ke pengasuh. takyah hantar ke nenek dia. nnti lain jadi. usus bby kecik lagi. kalau bagi mkn ke mnum selain susu ibu atau susu formula akan menyebabkan usus dia rosak, masa tu la nnti keluar soalan baby berak berdarah normal ke x, baby berak berdarah kena bwk pegi klinik ke x. so to be safe, hantar anak dekat pengasuh lain yg jauh dari rumah nenek tu lagi bagus.

Ya Allah... kalau perlu blh bincang dgn doctor di kk utk pnggil husband awk dptkn kaunseling tntng penyusuan baby. Jgn la mcm tu skali. Xkesian kt anak ke semata2 nk puaskn hati org tua. Sy kalau xpuas hati dgn husband, sy ckp dgn doctor, husband kena pnggil & dinasihatkan. Wlaupun benda kecil, tp klau sy xsuka & stress, sy mengadu kt doctor. Nak2 lg bab kesihatan nie, bahaya la.

ya Tuhan.. xbole sis.. ada byk da berita kita tgk, cuba kumpul berita n ilmu3 tu n tunjuk pd suami, klu dia degil, tnya dia sanggup ke dia tgk klu jdi apa3 yg xelok pd anak nnti?.. hati3 sis, baby bwh 6bulan xbole minum air pn, apatah lgi bijirin.. org dulu blajar dri pngalaman sndiri, kita kn bole cari byk rujukn jdi blajarla dri pngalaman org lain.. jgn tunggu nasi jdi bubur bru nk mnyesal..

Bayi usia mcm tu mmg kerap menyusu, bagi jelah susu ikut demand baby tu apa yg susah sgt ye? Knpe nk kena campur nestum plak… tak faham lah. Saya yg anak dh 6 bln ni pn tk nk bg cerelac sbb ada gula bapak mertua sibuk belikan.. padahal kita selalu masak bubur utk baby… untung saya tk duduk sekali, so mmg tak la nk bg cerelac tu, saya biar je dlu. Umur dh setahun ke atas baru bgi

Hantar ke pangasuh/mak/kakak/dll tak boleh? Nenek bukan doktor jadi jangan pandai-pandai bagi bwh 2thn nestum sbb nestum manis. Newborn girl sy membesar normal wlupn minum susu formula shj. Kesiankanlah anak sis. Usus, buah pinggang & semua organ dia masih fragile sangat. Takut rosak. Nanti dia sakit, sis juga kena jaga dia. Sepatutnya dia yg jaga sis bila sis dh tua nnt.

Saya kurang minat betul org mcm ni. Tu kan anak awak? Bukan anak dia. Jadi hormatilah permintaan and keputusan awak sebagai Mak budak tu. Dahla tak suka membaca degil ego. Kita bukan nak tunjuk pandai tapi dah mmg fakta. Kalau boleh sis cari org lain jaga lah, demi emosi sis sendiri ☹️

Kalau mil sis jns tak faham bahasa juga, minta nurse yg jaga sis nasihatkan dia or sis nak checkup anak bwk sekali mil. Org tua2 ni mmg ada ketegaqnya sikit. Konon mkn garam dulu. Bab ank ni kena tegas. Lantak le kalau brgaduh ke apa. Nyawa ank tu penting.

org tua memg,ske sngt sme kn ank dlu dgn skrg.ap pun sis kne kental ye..biar je org tua tu nk terasa hti ke ap ke..nnnti ank skit,sis yg sedih.mak ayh sy nk bg ap2 semua sy larang..mk mertua sy pun klu dia suruh bg tu bg ni..sy buar tk tw je.