Anak meragam sebab teething

Slm ibu² semua, sy nk tanya sikit lah tak apa ke kalau baby 7m kurang minum susu dan lebih suka makan dan minum air kosong? Anak sy start dah boleh makan dia tk nak minum susu sangat.. Siang hari sampai ke malam dalam 3-4 (3 atau 4 oz) kali je dia minum susu.. Malam plk dalam 2 kali minum (5 oz). Dan sekarang dia tengah tumbuh gigi,, sebelum tu sejak dia 4 bulan lagi dia dh meragam sebab gusi gatal nak tumbuh gigi, susaaaahhhh sangat nak minum susu smpai mental sy dgn suami pun down 😞 Ingatkan makin besar masalah nak minum susu ni makin ok tapi tak, makin teruk 😭 Nampak je botol susu dah meraung, belum lg bagi dia minum.. Kadang tengok ibu² post schedule makan anak dia setiap 2 jam boleh je bg anak dia minum susu, plus bagi makan lagi, cemburu betul sampai fikir yang sy ni ibu yang gagal 😞 Anak sy bila dah bagi makan dia nak air kosong je, laju je minum sampai sebotol, bila bagi susu buat muka terus. Dia makan 3 kali sehari, belum lagi snack, buah buahan.. Ada ke ibu² yg anak macam sy ni?? Raya ni cukup 8m hope berkuranglah ragam dia tak nak minum susu ni.. Serious sy cakap memang mental sy dengan suami betul² down dah sekarang 🥴 Harap ada ibu² yg sudi bantu sy ni ❤️ Jangan la kecam sy, sy nak minta bantuan nasihat dan tips je ni.. btw anak sy minum formula milk #firstbaby #pleasehelp #seriusnanya

6 Balas

kalau dia minum 3-4 onz tuu brape kali susu? dah try tukar botol susu? anak sye 9bulan masih 5onz. anak sis kuat makan ke? klu kuat makan mmg susu dia kurang. sebab dah kenyang kan? lgipun pemakanan punn ad bnyak nutrisi.selagi dia mahu makan teruskan je. bgi sye dia minum susu bnyak tuu punn dah okay. kena bnyakkan bgi dia makan je sebab susu dia dah kurang. nnti dah setahun susu bkn keutamaan lgi. jdi tak perlu risau sis 🤗

awak boleh banyak kn nutrisi dlm pemakanan baby awak. sebab baby awak dh boleh mkn. setiap baby tak sama awak. jgn stress okay. selagi dia minum susu should be okay. bg sy okay je dia minum 3@4x. selagi xganggu berat bdn baby awak. bmi baby awak okay should be okay

1y ago

kalau bmi okay, awak xperlu risau tau. kecuali baby refuse makan refuse susu berat dia turun itu baru awak perlu risau. sama2 awak🌻❤️

Pernah try x tukar formula milk tu? Maybe die x suka sbb rasa susu tu die x suka. Boleh try susu formula yg lain. Kalau masih sama maybe die mmg mcm tu jenis x berapa minum susu Sgt.

1y ago

pernah.. dalam 3 4 jenis susu jugak dh cuba bg dia still sama je.. orang cakap sbb gatal gusi,, tp dia mcm tu pun dri 4 bulan lg skrg dh nak 8 bulan dah..

cuba bagi susu sejuk letk dalam cawan. mungkin tak selesa gusi dia. jangan stress2. kite kena enjoii

Ugrurjghu7ghbfv77777777fb fj😭

try tukar susu