Kurang minum susu

Anak dah 10 bulan makin lama makin kurang minum susu. Dah macam² cara buat. Buntu sangat dah ni 🥲 Boleh kata semua cara sy dh buat dari tukar susu, tukar puting botol, buat aiskrim, sejukkan. Macam² lah still sama je.. Oral stimulation dah buat, gigi dia mmg sy gosok je tiap kali mandi. Dah tk tau dh nak buat apa lg dah.. Kadang tu sy biar je dia betul² haus baru bg susu tp still dia reject jgk susu tu 😭😭😭😭 Ada hari mana mmg nak minum susu je ada hari nampak je botol susu habis dibalingnya plus mengamuk mcm kena dera 🥲 Memang normal ke mcm tu lagi² dia tgh tumbuh gigi? Tak apa ke mcm tu? Hari² risau ni hmmm #firstmom #pleasehelp #firstbaby #ingintahu #seriusnanya

3 Balas

normal jika baby tumbuh gigi. proses tumbuh gigi ni sakit tau. sy agak mcm sakit gigi sbb bila baby sy tumbuh gigi,kadang demam dan cirit birit. adakalanya cerewet tak nak berhenti nangis. dulu sy bg gripe water utk kurangkan kesakitan anak 1st. anak ke 2 sy relax ja dia tumbuh gigi. cuma kurang menyusu dan makan. bila gigi dah tumbuh,baby pun rasa selesa

Tengok demand makan dia. Kalau growth chart ok tak perlu risau tntg demand susu.

baby mkn ok ke? mgkin da knyang mkn, so susu pun kurg mnum...