Hai momy2 smua ad mcm sy x?xnk mkn ikn,aym,telur dan skwn g die xleh nk mkn???cmne nk wat ya??

Skrg nie mkn bubur ksg g ikan bilis jer??kdg xleh nk masuk...pedih perut asik mntah😭😭😭

4 Balas

mcm sy dlu pun xblh mkn nsi dan lauk2 lain yg sy ske mcm sblm sy pregnant .. sy just try n error je puan..tgk2 bubur nasi je sy blh trima n makan...kejap husben beli bubur ahmad..kejap bubur mcd..kejap bubur marrybrown..kejap bubur chicken texas.next tu bila bubur tak blh nak telan husben try masakkn bihun sup..tgk2 blh makan..then husben start la belikan dkt pasar malam ke or restoran sup2 yg ada jual .dia kata nnti kang yunk rs muak pulak mkn dr air tgn yg sm..pdhal kita ok je😅jnji orglain yg msk jgn kita sbb bau msk je dh buat kita trbelahak nk muntah..sy doakan mg Allah pmudahkan segala urusan puan di sana..aamiin

3mo ago

Saya loya ngan nasi putih, tapi nasi ayam ke bubur boleh pula telan..😂😂..tapi saya kalah sangat2 dengan susu..memang muntah habis..nak tak nak kena berani mencuba sebab kalau tak perut pedih jugak sebab lapar

sama. saya pun 1st time pregnant. mula2 loya pada ikan. lepas tu ayam. lepas tu telur dan msih tak berani nak makan lauk2 lain. tp saya paksa try n error makan apa saja sbb kalau muntah masa perut kosong lagi sakit plus risau kandungan bru 3 bulan. cara saya makan masa kerja utk ada tenaga pula adalah tapau makanan dan pegi pejabat kawan, makan depan dia. yg teknik ni saya dapat hbiskan makanan saya dan x muntah. juga sbb saya rendah hb, saya lebihkan buah2an. kita try n error je la sis, semoga Allah mudahkan urusan kita. Aamiin

saya pernah dgr, kawan sekolah saya cerita.. masa tu dah nak SPM.. dia cerita, mak dia tiba2 pregnant lagi.. tapi alahan teruk.. bau bawang pun tak leh.. apa semua takleh.. hari2 mak dia makan nasi dgn ikan bilis je... itu je yg boleh masuk ke tekak.. makanan utk adik2 lain, ayah dia atau dia yg masakkan kat rumah..

ya mcm sy.. dh tk boleh mkn telur.. tgok nasi pun loya. kena try error smpai awk dpt mknn yg awk boleh mkn. dr di kk bgthu sy kalau boleh mkn roti shj makan la asalkan jgn biar prut kosong lgi truk muntah msuk angin. trimester kedua nnti bru topup balik nutrisi yg lengkap.