stress

Sis semua.. ada pape petua ke.. anak saya 8bulan ..tp byk ckp badan dia kecik lah ringan lah.. anak saya susu badan je..xmau susu formula..byk cara saya cuba tuk bykkan susu badan n bg anak saya susu formula..tp xjalan jugak..akak ipar saya anak dia susu badan jugak..tp badan dia besar gemok.. stress saya MCM2 orang ckp anak saya..kurus lah ringan lah xmembesar lah..tp alhamdulillah anak saya sihat cuma kurang susu n mkn..plz..sedih saya..saya xtahu nak buat mcm mne..anak pertama.. sampai orang ckp saya x pandai jaga anak..??

21 Balas

Anak saye susu fm. Badan kecik je. 7 bulan ni baru 6kg. 😂😂 nak buat mcm mane baka ayah dia. Saya ok je sbb nk bawa die senang tapi 6kg tu pon berat dh bagi saya. Die lahir 2.21kg je. Anak akak saya 3 bulan dah 8kg. Setiap anak tu x sama sis. Slagi die aktif sihat biar la. Kite sendiri tahu. Belajar pekak kan telinga. Budak kecik ni nk ckp x minum susu pon susah. Setiap 2 jam mintak susu. Makan pon kuat tapi badan mcm tu je. Senang hati jugak sbb baju dr 0-6, ade newborn baju pon still boleh pakai. Kite mak die ni dh excited nk beli baju baru tapi lambat membesar. Die memanjang je.

4y ago

Anak saya 9 bulan berat 7kg je..

Setiap anak perkembangan tak sama. Yg penting anak sihat & aktif. Boleh follow graf dkt buku checkup anak. Anak sy pun kurang berat bdn. Tp lepas umur dh setahun baru nmpk berat dia naik. Maybe sbb sebelum ni kurang mkn sbb tgh fasa teething & fasa bertatih. Bila dh lps semua fasa tu Alhamdulillah berat dh nmpak naik cantik. Lg satu maybe sbb ganetik jugak 😅

Jawab je sis. .. Kecik2 pn siht aktif .. Xnyush kn org .. Mmg gram ngn mulot2 owg yg ske bndng2 kn ank kte ngn ank owg len ... Sye pn ank first bdn kecik je .. Susu bdn lh dihisp nye .. Dhh mmg jenis bdn kecik nk wat cmne .. N ank no 2 bdn berisi .. Tp MKN xnk pn susu kurg ..

Setiap kali baby check up ok x? Blh tanya nurse lg sng, dia blh sarankan yg sesuai utk baby. Kalau semua normal ok, ignore jela ckp2 org. Kalau ank kita kena sama mcm anak org lain, ssh la. Lain org lain. Moga semuanya dipermudahkan ye😊

Jgn amk pusing pe org ckp sis. Sb sis sendiri tau ank sis caner. Sy pon de pengalaman utk anak 1st ceni. Tiap kali checkup BMI mmg xpenah cantik. Last2 redha jela nk wat caner. Da bg mkn byk, susu byk tp cmtu gk. Yg pntg ank sihat 🥰

susu formula apa sis dah pernah bg pd baby? tak kisah susu bf or formula asal campur pun boleh dan kerap tengok juga berapa jam sekali baby minum. pasal mukut orng tu endahkan aja,awak bg je baby makan mcm biasa.

abaikan kata2 org sis. asalkan anak sihat, aktif, boleh main2.carta dlm graf masuk dlm kawasan putih tu dikira ok lg berat anak tu. anak sy pun menyusu badan 8 bulan baru naik 7kg. mkn banyak pun naik skit2 je

Anak saya punn kecil n kuruss.. n susu badan jak dah try susu formulaa.. tapii ndak mau pulakk tetek botol.. ndak paya laa sis dgr ckap orngg asalkan anak kita sihat walafiat..

Sama lh mcm anak sya sis.. Tapi allhamdulillah walaupun kecil,kurus tapi sihat jarang sakit.. Nangis pun jarang.. Abaikan apa org ckp.. Yg jaga kta bukan org 🤭🤭🤭

4y ago

Emm.. betul3.. terima kasih sis

Selagi anak kita susu badan dan sihat walafiat InsyaAllah takde ape ape yg nak dirisaukan puan. Kalau anak tak sihat, mungkin awal2 lg doc dh bagitahu...