Ingat nk tukar perancang

Hi.. siapa sini czer, cucuk depo tapi lepas anak besar sikit tukar perancang? Perancang apa yg ok? Anak masih nyusu badan. Sy ingat nk tukar sebab side effect depo ni mcm dahsyat bg sy 😢 Period mmg stop terus tapi emosi teruk, cepat baran, badan cepat letih, rambut mmg nipis dah, badan naik berat (paling sedih yg ni la.. mkn mcm biasa je tapi badan mcm kena pam) Semalam saya kena vertigo, teruk gak lah sampai jatuh terjelepuk dalam bilik, mujur suami ada Sy terfikir ni punca dari depo ke eh sebab sebelum ni tak prnh kena vertigo Ingat nk bgtau nurse nk stop depo tapi takut nurse berkeras nk bg jugak sebab anak baru 6 bulan

10 Balas

😭. Samaaaaaaaa. Saya pun ambik depo & tngh fikir nak tukar perancang jgakk. Saya last period bulan 4. Then lepas cucuk first inj start bulan 5 & 6 tak datang period langsung. Masa tu jgakk belum rasa lagi side effect dia. Nak dijadikan cerita, masuk je awal bulan 7 ni saya period tapi period tu mcm tak keluar (bila kita basuh kencing je, baru keluar darah. Itupun secoet sangat). Setiap kali lepas kencing mesti keluar darah. Kadang selang-2 (hari ni ada besok takde, lusa ada balik). Nak solat pun susah. Hm. Pastu 3 4 hari lepas, saya perasan yg saya betul-2 period tapi darah tak bnyk sangat. Pastu sama jgakk, lepas kencing mesti keluar yg ketulan-2 darah tu tapi dekat pad bersih je kadang je dekat pad ada darah. Selain tu, rambut saya pun gugur teruk (saya baca normal lepas bersalin rambut gugur so saya mcm tak risau sangat). Cumanya yg tak ok.. berat saya makin naik 😭. Hampir cecah 80kg (sebelum pregnant, saya mmg jenis yg kurang mkan.. mkan bila betul-2 lapar atau bosan je). Lepas bersalin & lepas cucuk depo ni makin menjadi-2 selera mkan saya.. kejap-2 nak mkan kejap-2 nak mengunyah padahal saya tak lapar & dah kenyang tapi terasa nak mkan jgakk. Berat saya naik mendadak, saya rasa mcm kembang. Punggung saya pun makin besar. Allahu. Saya perasan masuk je bulan 7 ni, baru saya rasa side effect dia. Plus lately ni saya kerap jgakk kena gastrik. 24/7 second inj depo. Sampai skrg tngh fikir nak ambik perancang apa sbb kalau mkan ubat, saya takut terlupa saya bkannya suka sangat telan-2 ubat ni. Nak merancang sendiri rasa tak yakin pulakk. Baby saya baru masuk 5bulan. Nak try inj lain rasa tak confident. Aduhaii. Dilema sungguh.

2mo ago

Awk umur berapa? Kalau muda lagi better ambil pil . Kalau depo ni banyak effect dia

Hye sis Saya czer 2x Lepas bersalin anak kedua saya ambik depo Kesan pada saya pon teruk jugak Pastu doctor yang suggested suruh tukar pkai alat iucd Sebabnya, kalau pil, depo, implant semua tu ada ubat so sedikit sebanyak dia akan menggangu hormon badan, sesetengah orang mungkin saya pon termasuk. Yang okay tu okay laa… Kalau iucd ni okay takda ubat tak kacau hormon. Saya pkai iucd dah 3tahun Alhamdulillah Hormon okay Migraine n gastric yang teruk tu kurang sangat2 Emosi terkawal Berat badan turun Yang paling penting period regular every month So Kalau tanya saya, saya aka suggest iucd laa… Masa pkai tak sakit Sekejap ja masa doctor pkaikan tuu Murah Tahan 5tahn Kalau dalam masa 5 tahun nak bukk anytime pon boleh Ni pengalaman saya la 3tahun pakai iucd Harap membantu

2mo ago

Selama 3 tahun pkai iucd ni bila bersama takda rasa apa2… Doctor memang akan explain details before kita decide nak pkai alat ni… Peratusan untuk pregnant tu tetap ada sebab nama pon alat perancang kehamilan kan… Ada ja yang pakai iucd tapi pregnant Mungkin yang pregnant tu termasuk dalam percentage untuk pregnant tu laa… Saya sendiri pon sentiasa bersedia andai kata pregnant dengan iucd ni… Tapi so far 3tahun ni masih period regular every month…

kalau tak sesuai better bgtw .dari memudaratkan diri kita pd ms akn dtg..nnti kang blh jd pnykit lain pulak nnti..mcm sy dlu pil perancng kluarga mmg xblh ambil..nurse bising juga kata haa nnti tak ambil beranak berderet jgn slhkn kami..kami dh bgtw..sy kata sy mmg xblh tak suai dgn bdn...trus nurse tu diam..sy kata anythng happen to me..sapa nk bertggungjwb...pstu nurse pun kata..sukati hang la 😅pdhal kita ckp elok2 dan abis lembut dh bgtw sbb2 xblh ambil .husben kata xpe .jnji kita dh tolak dgn baik..kata je rancng sndri..tp nk rncng sndri ni kena ada kerjasama dr pasangan..hope psgn blh bg kerjasama dgn baik..mg Dpmudahkan segalanya Allahuma aamiin

yess . sy pon depo teruk jgk effect nya . tpi sy cucuk 3x n bgitau nurse utk stop sbb badan dh mcm badak air 😢 amik masa sngat lama nk back to normal ye dgn saiz badan n period .. sy setahun rancang sendiri n Allah bgi rzeki thun nii bakal bersalin bln 9 nanti .. fikir² blik boleh ke eyy nk rancang semdiri dr awal lpas nii . rasa serik nk amik mna² perancang .hmm

2mo ago

saya pon rancang sendiri je lepas anak first, sebulan je makan pil perancang lepastu bgitau nurse nak stop nak rancang sendiri. skrg anak dah tiga tahun. awal bulan 9 ni keluar sorang lagi 😅

pengalaman saya pakai iucd memang ok dan terbaik... boleh saja try tapi kalau takut better try yang jenis baru evra patch tampal sahaja 1 patch tahan seminggu beli difarmasi je... apa yang boleh buat cuba mana yang serasi dengan badan...

Tak de de nurse berkeras. Kenapa lah nak beranggapan begitu dgn nurse. Puan ada hak untuk tukar, bagitau nurse tentang side effect dan bgtau nak jumpa doktor sebab kena vertigo

2mo ago

Masa saya tak mau depo pun dorang berkeras juga nak bagi .. dia kata czer kena ambik depo tak sesuai pil takut terbabas .. tak sangka effect dia macam ni

boleh je bgthu nurse tak serasi. dkt kk area saya, doktor ckp boleh try dulu 3 bulan tgk penerimaan badan. kalau ok teruskan

bg je tahu nurse ckp nk stop, xserasi. sis try rancang sendiri, guna condom. elakkan bersama time subur.

Better awak try pil dlu . Saya makan pil desolon tak silap . Tak ganggu susu , gap anak dapat 3 tahun

2mo ago

itula tu... haih... kne pikir n bincangbalik ngn suami.. 😂..

Boleh bagitau nurse. Dia akan tanya kenapa. Awk bagitau je sebabnya. Selalunya ok je nak tukar