baby tido siang malam berjaga

siapa pernh ada experience baby sejak lahir klu malam berjaga tp siang tdo lena.. ni nk masok sebulan dah..msh berjaga wktu mlm. btl ke jadual tdo dia akan berubah? klu berubah.. wktu umur berapa?

11 Balas

kalau boleh kena juga ajar dia tidur pada waktu malam. cthnya, kul 8 dah boleh dodoi dia tidur. Baik mulakan dari baby sbg rutin harian dia. Anak saya pun mcm anak puan, tp slow2 tetapkan kul 8 tidur, jgn aktifkan dia, bawa ke bilik yg tak terang, dan sunyi, dgn alunan zikir@yassin. InshaAllah. Mandi ptg pun, mandikan dia dgn air suam. sblum tidur bg dia susu kenyangkan, baru dia tidur lena. Banyak bersabar ya puan ;)

Baby sy skrg 29 hari.Alhamdulillah baby ada rutin sndiri..lps mandi pagi,pagi smpai tghri tdo,dlm pkul 2 mcm tu berjaga smpai pkul 5 lbih.Lps mandi petang,tdo balik smpai pkul 9 atau 10..pkul 10 kejut utk susukan..dan dia berjaga smpai pkul 12 atau 1..tp mmg dia akan menangis je sbb nk tdo..nnti lama2 dia letih n tdo smpai pagi.Hanya kejut kan dia untuk menyusu n then smbung tdo balik.😊

Alhamdulillah baby saya sejak lahir dalam pantang sampai sekarang xpernah bangun malam main berjaga..hanya bangun untuk menyusu saje..hBis menyusu tido balik.. skrg dH 7bulan makin lambat tido sbb dah besar kan dah pndai nak main2..biasa kalau siang hari byk main dia akan tido awal..kalau siang hari 2-3kali take a nap dia akan tido lambat sikit dalam pukul 11 mlm mcm tu .

nanti bila bby dah 6bulan ke atas. Insyaallah corak tidur dia akan berubah. sabar ye ibu. tapi waktu macam ni cuba latih anak. pukul 9 pastikan tutup lampu. gelapkan bilik utk dia tidur dan biasakan rutin tu Insyaallah lama2 dia dah terbiasa. nanti xde mslh dah..

baby 3 bulan kebawah tu normal saja sbab dia baru nak sesuaikan diri dari alam rahim ke dunia nyata. 4 bulan keatas baru boleh nk train dia waktu tido yg betul..

normal sis.. dia blum tau siang dan mlm lagi..hehe.. waktu siang sis kena selalu kejutkan dia..spya mlm dia lebih lena..

bby sy 2 bulan bru boleh bzakan siang dgn mlm . klau dia tdo siang sy biasakan dia tdo kt tmpt terang n bnyi kuat ..

normal. masuk 3 ke 4 bulan ke atas dia dah tau siang dan malam

sy punya baby 40 hari baru brubah 😅. kena byk bersabar

normal sis. baby sy masuk 2 bulan dah pandai tido malam.