Belalang Pelesit

Siapa pernah belalang ni masuk rumah? Betul ke kalau belalang ni masuk rumah kena bunuh sbb ada mahkluk halus pada belalang ni? Katanya dia suka hisap darah? Betul ke? Dan suka pada baby baru lahir n ibu berpantang?

Belalang Pelesit
25 Balas

Mak mertua sya ad ckp psal belalang ni, memg dy suke isap drah, knonnye nty tuan dy akn sihat bile dh sroh bnde ni isap drah org...and slalunye dy akn tinglkn kesan kt bdn kite leps dy isap, mcm kesan lebam dlu sya slalu la kne tetibe jek ad kesan lebam kt kaki la peha la, plik la gak sbb kite xdk langgar or sepak ap2 tpi bole lebam mcm trlnggar bnde dgn kuat, and ad 1 hri tu sya ad prasan ad belalng cm lam gmbr sis tu dok kt tingkp bilik sya, somi dh amik dy dok buang klua tpi tau2 kjp lgi dy dtg lgi kt bilik kami, sya bgitau mak mertua sya dy dtg bwk pnyapu lidi bertempiaran belalng tu lari, katenye dy tkot dgn pnyapu lidi, leps tu klau xnk dy dtg umh kite kne bakar cili kering ngn kulit bawng merah wktu magrib bia bau bsuk rumh sbb dy xsuke bau2 cmtu...itu la kesah sya 😅

4y ago

Ohhh...mcm tu...X buat pulak sblm ni...bunuh mcm tu je n campak kt luar rumah

Sbnrnya salah 1 spesis belalang. Tapi org dulu2 panggil pelesit sebab jenis ni digunakan utk tujuan sihir. Kalau org lain xtau la... kalau saya, yg memang ada gangguan sebelum ni memang benda ni sentiasa ada di mna sy berada. Terutama balik kampung suami. Masuk je bilik dia ada. Nak mandi tiba2 ada... mna2 jelaaa.. setelah kawen bertahun2 diganggu tanpa sedar sampailaa 1 hari saya histeria teruk.. masa tengah berubat benda dalam badan sy bagitau semua..dia yg makan janin. Patutla sy gugur sblm2 ni... Tapi sy dah sihat sepenuhnya. Doakan ada rezeki untuk saya lepas ni. 💕

4y ago

Aamiin... thanks tuan.. mudah2an ada rezeki lagi lps ni.

bpk sy penah cerita kata org dulu.. kalau nk tau belalang tu ada pelesit ke tidak.. letak kat kain pastu tarik belalang tu kalau sangkut makna nya mmg betul.. sb kat leher belalang tu mcm ada benang ke rambut.. kalau ditarik dia gigit.. kalau dibunuh tuan ny risau kenapa tak balik2 tp tuannya tau la pelesit dia dh dìtangkap.. lg 1 kata org tua kalau belah perut dia ada nasi sebutir.. haa mcmtu la lebih kurg

4y ago

Ohhh mcm tu pulak kaedah dia ye, ade yg suruh bg amaran dulu, klu dia x keluar jugak br bunuh...

Pelesit ni mmg bahaya . Tahun lepas selalu masuk die ikut suami . Sampai 3/4 masuk rumah . Seminggu 2/3 kali lepas berubat dgn ustaz mintak air pagar umah , tanam garam terus takde da pelesit ni datang . Pelesit mmg suka isap darah org masa kita tidur dalam keadaan leka ke . Mesti ade kesan lebam merah kebiruan . So kalau bende ni masuk bunuh pakai penyapu lidi then bakar. Tu la petua org dulu2

Baru nampak pasal ni. Masa saya berpantang beberapa bulan lepas, mmg saya ada nampak belalang hijau ni sentiasa ada dalam rumah. Tak tau pula benda ni ada kaitan dgn pelesit. Tapi dalam masa yg sama mmeg ada bende yg macam beriya2 nak masuk dalam rumah dan bende tu berlari lari atas bumbung , bila ingat balik mmg seram.

4y ago

Fuhhh ni lg seram bunyi nye.. Ke tikus or tupai? Mmg dorang suke lari2 time malam

sy xbunuh . sy halau kelua ckp jgn kcau keluarga ank2 aku . biase sape yg rumah dekat2 hutan atau kwsn perkampungan mmg bnyk belalang ni dtg kt rumah . tpi bkn semua ny jenis pelesit isap drh tu . klau dy xkelua dri rumah lesap kita bg amaran tu bru bunuh pkul pkai sapu lidi . belalang ni bkn ad warne ijau je . warne coklat pn ad .

Saya pernah nmpk..masa saya tgh kemas meja..tiba tiba dia ada kat tepi balang tu..saya bunuh..hasband ckp x yah bunuh..lepas bunuh bau dia busuk..pastu hasband ckp..kan dh busuk..hati x sdap jugak msa nmok belalang tu..tapi nak tanya..belalang gan pelesit tu binatang yg sama ke..atau seakan akan bntuk dia

4y ago

Ha gitula ..😅😅

pernah masuk masa mula2 pindah rumah baru.Tahu pelesit sebab berdesing bising.Bagitahu suami,terus suami libas dengan penyapu.Cabut kepala tengok ada beras dengan rambut.Suami bunuh n buang.Start dari tuu hari2 pasang yassin n ayat kursi dekat rumah.Alhamdulillah dalam berapa bulan lepastuu dah xad gangguan

Saya nak tnya apa maksud kalau belalang hijau ada di Dalam rumah atau ruang tamu atau pon di luar rumah,? Sebab hari tu ade sekor belalang Besar di luar rumah sy letak dlm bekas tpi skrg yg kecik warna hijau pekat sy letak dlm pelastik apa maksud nye yea ? Ape perlu sy buat dgn belalang ni ?

Iyaa belalang ni ptnda ad bnda x bgus sbb prnh ad stu hari tu ustaz dri smenjung stay rumah mrtua kat sabah n then bru lps mngubat perempuan kena sihir lpstu ttiba ada byk belalang msuk ruma rupanya org yg sihir perempuan tu hntar sihir baru utk kenakan ustaz tu mlalui belalang tu