Bayi suka hisap tangan dan jari

Hai mommy semua, nak tanya normal ke baby baru nak masuk 4 bulan suka hisap jari dan tangan dia? Anak saya bru genap 3 bulan lebih bila nk msuk fasa 4 bulan dia memang suka hisap jari dan tangan dia sampai comot mulut dgn air liur 😅 baby nak masuk 4 bulan da start gatal gusi ke? Bkn sbb lapar rasanya sbb lepas menyusu kenyang pom dia masih hisap jari and tangan dia. Ada tak mommy kt sini baby dia perangai sama? #firstimemom

9 Balas

Baby saya nak masuk 2 bulan haritu mcm tu jugak . Mittens dia habis pantang saya tak bagi pakai . Ikutkan org tua katanya , anak yg baik , dgr kata kalau hisap jari ni 😅 . Tapi more tu perkembangan baby sebenarnya . Dia dah rasa tangan , pergerakan dia . Cara dia tenangkan diri sama 😌 .

2y ago

Betul sis ank sy isap ibu jari,sgt2 senang jaga dia tau sy xpernah merungut🤣🤣🤣xmcm abg dia yaAllah mengucap sy kdang2 sbb teralu stres dgn perangai dia,,

sama laa baby sya pun dr umur 3bulan dh isap jari skg masuk 5bulan kadang tangan sya pun dia nak bawak masuk mulut.. 4bulan hritu dia suka buat mcm tiup buih , hbs comot dgn liur 😂 bila sua dgn puting kosg , dia tolak pula. so sya biarkan jelah dia isap jari dia .

anak saya masuk 2 buln dh start dah hisap kepal tngan dia.. masuk 3 bulan hisap jari dia dah smpai sekarng. mitten langsing dh tkde guna. geram tgk basah2 tu biar je lah dia merasa tangan ngan jari dia tu. sbb dia rasa tenang kalau dpt hisap jari

Bby sy dari 2bulan lbh suka hisap jari. Smpai lencun mitten dia. Sy bukak kan, lg seronok dia. Smpai puting pn kdg di tolak...skrg baru masuk 3 bln dh suka mencapai & genggam barang

Bby sy msuk bulan kedua dia isap ibu jari,,sy tgok benda tu boleh tenang kn dia,,sy bg pacifier tp dia xmau🤣🤣sy biar ja lah,smpi skrg umur 5th still isap jari tu cuma jarang lah

2y ago

sma mcm ank sy la.. dr kecil.. smpi umo skg 2th lbih .. msih hsap tngan bla bgi cucut tu dy xmau.. 🤭 mgkin btul la org2 ckp.. ank yg hsp tngan ni kurang cerewetny..sbb ank sy pun jrg sngt crewet🥰

kalau Boleh elakkan. kejap2 dah la. sbb Ada ank Dari baby smpai skrg besar panjang Masih hisap jari.

Normal. Dia da gatal gusi. Boleh bagi teether biar dia main.

normal, klau ikut milestones baby mmg ikut tahap dan umur dy

normal