Induce/bersalin paksa

Siapa ada pengalaman bersalin secara paksa?? Mcm mana nak elak drpd kena bersalin paksa ni? Sebab sya dgr ramai taknak kena bersalin paksa?? Huhu.. 29/7 ni sya kena tahan masuk wad utk bersalin paksa..

13 Balas

X sanggup rasanya kena bersalin paksa n induce Ni.. Over due.. Masa serah diri mmg xde sakit apapun.. lgpun mslh period x ttu so byk tarikh due.. tp doc pilih due date dri scan YG pertama.. 29/6.. bersalin 7/7. Check in je.. esok lps subuh induce ubat.. lpstu mmg rasalah nikmat dia.. mmg lain mcm.. 24jam.. menahan sakit.. tp jln still 3cm je.. lps 24jam.. doc decide pecah air ketuban n tolak LB.. doc Bantu process buka jln.. so fhm2 lah.. kjp2 seluk.. hampir 12jam dlm LB jln dh buka 8cm tp kepala baby x turun lg.. mama n baby dh stress.. mama dh longlai.. so trpksa emergency czer.. So Saya Rasa KT cni silap ikut due date scan tu. 😔.. pglmn anak pertama. Anak kedua over due date jugA.. tp alhamdulillah Masa serah diri tu dah sakit semulajadi.. masuk bilik saringan dah buka 3cm.. masuk Ward tggu jelah.. bersalin normal Tanpa induce. YG ketiga Ni harapnya Allah permudahkan. Due 13/2/2021

3y ago

semoga urusan sis dipermudahkan kan, Aamiin

takotnya saya baca. sebab sy pn period tk tentu. tarikh due date berbeza2. misi tulis lain, klinik luar lain, n kk tarikh lain. doc kk die refer gmba scan pertamaa skli punye exp due date. doc klinik luar dh bgtau awal2 yg exp due date yg pertama skali scan tu tk valid sb kantung kosong je lg. skrg ni dh kena refer pakar hkl, tarikh dah tuka lain lg. kena paksa jgk nt ni sb gdm. semoga dipermudahkan segalan urusan bersalin mommies yg kena paksa bersalin nt ni.. aamiin..

Sy GDM serah diri mmg week 40 tp bersalin week 40 4 hari. Masuk ubat sekali. Contraction 2 hari jalan buka sikit 2-3 cm hari ke 3 tolak LR pecahkan air ketuban terus bukaan 5 cm, masa tu azab kne seluk byk kali hanya tuhan je yg tau. At last sy emergency czer sbb uri dgn baby nak bepisah jalan bukaan lambat contaraction makin menggila.

Sy GDM on meta n insulin mlm shja..serah diri 38 weeks kna msuk belon utk bukaan namun hnya 3cm slps 24jam msuk dlm..dlm LR 12jam cz cm lmbt buka sakit seluk sakit contraction tuhan ja tau..

Bersalin pakse byk jenis. Sy dh rase masuk belon dgn ubat Sy suke belon jgn masuk ubat sakit dia hanya tuhan saje tahu .tpi kalau boleh elakkan lah bersalin pakse .☺️

Anak pertama kena induce sbb gdm..anak kedua pun induce sbb baby kecik,sakit dia xtau nak cakap la sakit yg teramat sakit.. Harap anak ketiga ni mudah la..

Tkda apalah sis ,jgn risau ya ..sbb akk pn dh pnh lalui ,yg penting baby selamat lahir .. Blh jg usaha dgn jln itik atau kerapkan bjln ikut kemampuan sis

Saya bersalin paksa anak pertama.. sebab baby kecik dalam kandungan paksa bersalin.. boleh tahan sakit sebab banyak kali kena seluk..

3w ago

sme .sy pon kne bersalin pkse sbb bby kcik.pastu dktr kt hospitl ckp perut bby kcik.so kne thn wad 10/4 /24 n 11/4/24 ni bersalin pkse .xpernh bersalin pkse.xde pngalamn .

Biasa kne bersalin paksa biasanya ada kes. Kalau takde kes pape yg srs dorg tak kan suruh kita bersalin awal

hari sbtu 1/8 kna serah diri kna induce sbb gdm.. smoga sgala urusan dpermudahkan.. aminn