Ubat

Siapa makan pil tambh darah zincofer?? Bole ke minum dgn aik milo?? Sbb dulu mkn iron tablet.. Jrg sngt nak mkn ubt tu sbb nak muntah tp nurse ttp bgi.. Ni prgnnt 33minggu darah sy dari 11 menurun ke 9...doktr trus srh mkn jnis zincofer.. Ade yg ckp jngn minum milo sbb tu yg pnybb drh turun.. Huhu

21 Balas

Saya pun ada rasa nak muntah jugak makan zincofer tapi terpaksa telan sebab hb asyik turun so saya makan sebelum tido hehe baru tak rasa sangat nak muntah.. Baru harini pegi appointment hb dari 12.5 turun 11 sebab saya banyak minum milo hehe so nurse cakap cut terus caffeine dan makan zincofer dengan air putih at least satu jam sebelum atau selepas makan..

Sy pun doc bagi zincofer tapi langsung xleh nk masuk skrg . Amek pagi setengah jam lepas tu terus muntah even mnum jus orange pun . 1 hari loya tak sedap badan. Klu amek sebelum tdo pun sama , bgn pagi sampai ke petang tak selesa badan , muntah2..😟 Xtahan nk makan. Next week baru check up nk try minta tukar ubat lain.

Saya pun masih consume zincofer. Mmg rasanya agak memualkan setiap kali amik ubat tu pd awal pg. Bila ada rasa mual tu saya bancuh oren/sunquick utk elak muntah balik. Alhamdulillah bacaan hb saya ok, 14

Sy mkn pil sblm tido..perut kosong 2 jam sblm mkn dan 2 jam selepas mkn..mkn pil dgn air oren sunquick tanpa gula..br x muntah..sblm ni bl mkn pil dgn air suam x lama lps 2 nk muntah dgn pening..

Tak ble, lebih baik minum dgn air perahan limau klau ada utk mningkatkn lagi vitamin c dlm badan. Mnuman suam tak mmbantu utk penyerapan ubat dlm badan, air biasa ja pun ok asal jgn panas k

Saya pon tak boleh makan zincofer. Muntah. Lepas tu doktor tukar bg iberet. Sekarang alhamdulillah. Boleh telan. Boleh cuba ambil dengan air sunquick atau ribena atau limau suam tanpa gula.

Sya pun mual minum zincofer,, lepas tu sya cakap kat docter dia suruh sya tukar iberet folic beli sndiri kat farmacy.. Ok xda muntah bacaan hb pun cantik skarang dh 31minggu

Setahu sy mse sy preggy nurse sy ckp zincofer xsesuai mnm dgn tenusu, elok dgn air masak or juice..try lo. Sy alhamdulillah spjg mgndg bacaan cntik

sy pn mkn zincofer. . biasa klo minum.milo teh zincofer mmg x bgi kesan pape. . lebih baik mkn ubt tu dgn air limau atau sunquid oren. .

Minum susu lazz kurma klau nk bg hb cpt naik sye minum 3 hari before checkup hb 11 naik 11.2 Just share🤗