Demam masa pregnant

Siapa ibu2 sini yg pernah demam masa pregnant? Ibu2 buat apa je ya? Biar je lama2 dia sembuh ke atau g klinik?

26 Balas

saya mmg dri kecik kalau demam tak prgi klinik, mak sumbat segala mcm mak nenek makanan sunnah, delima habbatussawda ke madu ke, pastu kalau teruk sgt mak duk sebelah baca yassin 3 kali 🤣dh mcm nazak dh..tp esok pg terus elok sihat wal afiat..pastu mak buat air doa mmg minum air doa mak je..tak kisah la doa apa² baca fatihah pun doa jugak pastu hembus kat air tu ..sy pregnant ni prnh sekali demam masa balik umrah trim pertama hritu, mmg tak larat.. panas gila badan tp sy cuba bnda2 tu la ,yg mak sy amal dulu, Alhamdulillah sihat ja tanpa apa2 ubat hehe..family sy mmg anti ubat hosp😁

2y ago

alhamdulillah,sama sis sy pun x mkn ubat hospital

kalau demam tggi sngat2 pergi hosp takut ada apa2 jadi kat bby ..kalau demam biasa2 je tak tlmpau tggi rehatkan diri letak kain sejok kat dahi kat celah ketiak ..sbb demam msa pregnant ni susah nak cri ubat ..sy demam amik ubat juga sma tp boleh je mkn panadol utk kluarkan peluh bdan ..kdg susah nak tdur mlm sbb hidung brhingus tmbah sumbat..badan pulak lemah dan panas ..baik takyah pakai kipas ataupun aircond biar peluh kluar ..

pernah demam sminggu sebab influenza baru baru ni. yaAllah sakit dia taktahu nak ckp cmne sebab tengah bawak perut kan dengan sakit badan sakit kepala rasa nak pecah, pergi klinik tapi klinik sruh refer hspital sebab prgnnt. doc just bagi prcetamol je sbb ubat tu je selamat utk mommy preggy. pastu dia selalu tuam badan dgn kain basah. sbb nak turunkn suhu n minum air byk2

kne ada gerakan juga .. better sehari 3kali mndi .. minum air kelapa .. klw tkde selera mkn kne paksa mkn juga walaupun sikit .. air kne minum bnyk .. nnti kesian bby klw tkde mkn lngsung .. klw tdr jngn pakai selimut .. pakai stokin .. sy buat mcm nii sbp 2hri lpas demam allhmdullillah demam surut .. skrg selesma plk dtg serang ..

Sy ade demam sakit tekak dan batuk baru2 ni. Pergi klinik dr bg paracetamol 500mg jer. Lain2 ubat dr xberani bg. Balik rumah sy mkn ubat pake cool fever turunkan demam. Pastu minum air madu lemon dan berkumur dgn air garam. Sakit mase tu memang seksa sgt sbb batuk smpai tekak berdarah mase berkumur. Dekat 1 minggu den ok dah.

pengalaman. msa prgnant ank pertama.. sy selalu sesak nafas n mau pitam. lepas mkn gula2 terus ok. dah p klinik semua ok. prgnant ank kedua gestrik teruk sampai doktor xtau nak buat apa dah, mkn ubat gestrik xhilang2 sakit tpi lepas mkn gula2 terus hilang. rupanya sakit tu pembawaan pregnant.

saya pernah demam, paling teruk setgh hari, lpstu ok..apa je yg saya makan saya muntah, 8x makan/minum air, 8x muntah..suami saya urut , sapu magnesium oil , bagi sy makan tembikai malam tu, lpstu sy tidur.. esok tu alhamdulillah ok sikit.. dah boleh mkn macm biasa..saya x makan apa2 ubat..

pergi ke klinik. takut suhu ibu tinggi,effect pd bby. sy g klinik swasta. tk pergi kk. sb tahu kk cuma akn bg panadol je. so direct g klinik. doc inject. n doc nasihat jangan kerap demam kalau mengandung. kalau badan antibodi kurang, elakkan pergi tempat sesak atau tempat yg ramai.

terus pergi klinik ya. saya 3 hari duduk ward masa 27 weeks dulu. Alhamdulillah tkda apa yang serius. suhu 38. Demam adalah tak normal ya untuk ibu hamil. Pergi cepat klinik untuk dapatkan rawatan. Pantau pergerakan anak dlm perut sama tau. Kuatkan semangat awak. 💞

sy masa 1st trimester +covid demam 3hari suhu 38,39 sy minum air kelapa je.. ada juga makan paracetamol tu pun sbb kepala sy terlalu sakit.. x ada pergi klinik.. selain tu sy minum byk2 air suam campur lemon dan madu.