Cucuk Dexa

Siapa ibu-ibu sini pernah kena cucuk dexa. Boleh cerita pengalaman cucuk dexa tu? Macam mana rasa dia? Sakit tak?

33 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
VIP Member

kali pertama sy kena cucuk.. rasa sakit mcm ingt ada jarum kat bontot.. nurse suruh sy rehat..masa tu pkul 1 pagi kt hospital.. sy tertidur smpai pukul 3 pg baru rasa mcm nak hilang sengal2 tu.. try rasa bontot ada jarum ke.. rupanya tkde pun..sy smpai tidur mngiring tahan sakit 😅 kali kedua, cucuk dexa tu pkl 2 ptg.. tp rest tk smpai 30minit nurse pggil nk check jantung baby..masa tu blum masuk ward lg, tgh tggu turn.. dhla sakit kena bangun pelan2 g kt nurse,nurse tu tnya awak kt mana? sy ckp tgh rest kjp bru lps cucuk dexa.. lpstu dia bising kt sy, org cucuk dexa boleh bangun berjalan..bukan tk boleh bgun lgsung kan..sy geram je gn nurse tu..

Baca lagi
2y ago

Ouh I See.. Faham² .. Terima Kasih Ya Sis 😊

VIP Member

Sakit. 1st jab buat dekat klinik pakar hospital. Sakit nak matiiiii🤣🤣🤣 sakit dia tu dtg sikit2 tau, smpi je pintu klinik air mata dah berjurai2. Mlmnya pulak sakit pinggang patah 2 mcm nak beranak. 2nd jab sambung buat dekat kk, nurse cucukkan very slow. Dia kata yg smlm tu cucuk laju sgt sbb tu sakit. Ubat tu pekat. Nurse kk tu cucuk alhamdulillah tak rasa apa. Best 👍😁

Baca lagi
VIP Member

Saya kena waktu Anak pertama, Baby prem. sempat kena 1 dos. Sakit yg teramat! Tp belum sempat kena dos yg kedua, Baby dh nk keluar jugak2... so Selamat la.. tp yg jenuhnya baby prem, so ulang alik tgk Baby kt nicu lbh kurang sebulan. Alhamdulillah, skrng Baby dh jd Baby tua, dh 11 tahun, sihat, byk akai 😅😂💜💜💜💜💜

Baca lagi
2y ago

Sy dh sakit baru diorang cucuk... so xmembantu apa2 pun.. 31 weeks saya sakit, pegi hospital, diorang bg dexa 1 dose , Patut kena lg second dose, tp baby dh nk keluar 🤣🤣

VIP Member

Cucuk dexa mmg sakit..time ubat tu nk msuk je..lps tu ok je di cucuk di punggung sbb dekat dgn paru2 bby sbb tu dicucuk di situ..jgn lh manakut2kan org lain mmg lh pengalaman stiap org bbeza..sy ad pengalaman kene cucuk dexa sbb bby twin.. utk matangkan paru2..sbb lahir awl..

ikut ja arahan nurse..tapi tuulaa saya terkejut y dexa kedua tuu..sebab saya tidur..kol 2 pagi nurse cuit saya tjaga dia kira 1 2 3 terus cucuk hahhaha..tapi okay jaa tak sakit pun..tarik nafas tahan masa jarum nak masuk habis baru lepas nafas..

Time jarum masuk takde la sakit mane, time nurse tolak masuk ubat tu hehe rasa sakit la bagi sy. Lepas 2 3 minit, sakit dia tu terutamanya cucuk yg kali kedua huhu haha. Kejang kaki sy semalaman. 😅 Sabarla sis, demi baby. 💪💪💪

2y ago

cucuk X2 3.30pg hr ni...kebas dh rasa..

Bg sy tak sakit, maybe redha kot, tak pk sakit..buat biasa je..jgn letak mind set kat situ sakit..bg sy antara dexa dgn amek darah utk amek gula, amek darah 2 kali masa minum gula lg seram..hahaha..ni bg sy la..hahaha

Cucuk dexa and neuroprotection 😑. Dexa dah sakit neuroprotection tu astagaaa mcm x boleh bernafas jugak masa ubat masuk walaupon 30minute ubat tu masuk tapi 30 minute yang panjang.

Penah rasa,untuk baby twins saya bulan 10 tahun lepas. Baby nak kuar awal,jd kena cucuk dexa untuk matangkan paru2 baby. Tapi kedua2 twin saya sudah dijemput illahi

2y ago

Mintak maaf nk bertnya bby sis knpa?

saya baru kena cocok dexa 2 minggu lepas.. 2 kali kena cocok.. sakit? bergantung pada org.. bg saya sakit... hahaha.. start cocok dexa rase seriau bile tgk jarum🤣🤣