BABY MAY 2020

Siapa dekat sini due bulan 5.. Kita geng.. And nak tanya dah prepare ape2 persiapan ke untuk bersalin dan berpantang? Saya first preggy masih blur nak starting cari barang baby and tak tahu apa yg penting.. Boleh korang share dekat kita x pengalaman2 korang?

39 Balas

🙋‍♀️ insya allah 12/5 Mostly barang da complete sbb ank no4 da. Banyak guna yg sebelum2 ni ja. Beg baby dan mak da prepare. Cuma ada lg yg x basuh lg. Beg baby 🎟 baju&seluar+mitten botties+bedung+pampes (sy buat 3set dan letak dlm beg ziplock) 🎟 wipe tissue 🎟minyak telon 🎟xtra pampes (10), bedung/napkin Beg mummy 🎟baju+kain batik+tshirt/blouse+sweater (utk discharge) 🎟minyak NR 🎟 stokin 2pasang 🎟 tudung 3helai 🎟 set mandian+ubat&berus gg 🎟 sikat+getah ikat rambut 🎟 tuala 🎟 bra, panties, dp panties, maternity pad (bawak banyak) 🎟 bengkung jenis wrap 🎟 sandal 🎟 power bank Good luck mummy 😉

4y ago

Saya jawabkn la ye, NR tu nonaroguy

Sy due 10 may.. Alhamdulillah segala persiapan sy dah laku kan siap packing brg2 baby dlm bag utk bawa ke hospital . pakej berpantang pon sy dah booked dgn team Levendercare. sy buat awal2 semua sbb x nk kalut nnt . sbb suami pon x ada pengalaman apa lg sy . nie pon first baby sy, yg penting sgt beli brg baby newborn yg nk pakai nnt . seperti barut,bedung ,sarung tgn n kaki, baju pjg butang utk mlm, bju siang,baju lobang2 , topi, pampers newborn, brg2 mandian baby, ubat sapu sprti minyak kayu putih minyak telon, cotton bad, wipe tissue, selimut baby😊

Saya edd 27.5 ,tapi sbb Ada gdm ,13.5 dh kena warded,sehari dua dlm wad bersalin la nampaknya ,brg baby semua dh setel siap semua dh, sbb Masa 5 bln pregnant kena warded sbb bleeding,so doc suruh standby awal takut bersalin awal, memula mmg lost x Tau nk Mula dr Mana Bab brg baby, gugel ,buat list,dh Mula membeli seronok pulak....tggl brg diri sendiri aje

Setakat ni dah prepare barang nak bawak pergi hospital. Barang baby : Baju baby (3 pasang) standby dekat rumah lagi 10 pasang. Bedung x3 Wet tissue Tuala Mitten and socks (3 pasang) Baby oil (tak beli lagi) Pampers (tak beli lagi) Mummy : Kain batik (3 pasang) Milk collector Baju nak tidur hospital (2 pasang) Tuala Tu je kot 😅

Saya due date 19/5/20 .. Tapi kena bersalin awal.. Sebb gdm.. Sy beli baju bby, bedung, sarung tgn dan kaki, topi, tuala, pampers, napkin jea buat sementara nie.. Pertenghn nanti beli lagi sikit.. Sebb nk kena prepare beg ke hospital.. 😍

Byk lg x beli 😁.. doc pun dah discharge dr appointment o&g, insyaAllah bleh try beranak normal.. barang baby pun banyak tak beli lg, baju2 mak pakai ape yg ade je la.. Baju baby baru beli sikit, kena tambah 2 pasang lg kot..

Sy pun due hujung bulan 5, barang baby da start beli sikit2 sejak usia kandungan 4 bulan lh jd x trasa sgt kumpul sikit2.. Puan boleh buat checklist dulu utk mmudahkan beli barang yg penting2 shj dulu.. Boleh refer google

Sy due 20hb... Hehe.. Blm complete lg brg... Ni dh msuk 31week mcm lain bdn.. Pinggang smk in parah sakitnya.. Ni mngndung ank ke 3...ank ptma n kdua pramatang dulu.. Sy rsa mcm no 3 ni pn awal dr due kot... Huhu

Due 22May. Kena beranak sebelum sampai tarikh 22 tu sbb gdm dc 😅. Barang baby ada la dlm 5% lg x beli. Barang mak set pantang, tukang urut, pad sume tu x beli lg. Sendiri punya bulan depan lah kot

Due saya pon bulan 5..barang2 baby dah beli..tapi tak basuh lagi..barang tuk saya je belom beli lagi..huhuhu..lepaskn barang ank dulu..ank first kan..so excited lebih tgok baju2 baby yg comel..🤣