Masalah HB RENDAH

Siapa ada masalah HB rendah? HB saya semasa mula2 buka buku pink 11.4, second check up 11.0, & menurun dan menurun sehingga 9.9.. Sy mengaku mmg kesilapan saya kerana x makan pil iron tablet dan setiap hari sy minum nescafe pada waktu pagi... Selepas kena marah dgn nurse, saya makan iberet folic dan HB saya naik ke 10.4 dan sy x minum pun nescafe.. Next check up naik lagi ke 10.8... Okey, lagi 0.2 nak naik 11.0.. Minggu ni rasa berdebar pulak sbb sy asyik tinggal makan iberet folic & minum nescafe lagi sbb bila sy minum nescafe, sy rasa saya bertenaga berbanding sy x minum nescafe, sy jadi sgt2 mengantuk.. Mmm.. Mcm mana nak elakkan minum nescafe ya...

17 Balas

Saya makan obimin je..alhamdulilah hb da xad masalah..ubat kk bagi saya x lepas makan ..saya makan obimin je selalu

5y ago

X tahu la tpi ubt kk memang saya x makan langsung sebab makan x boleh terima

Sye mslh hb rndah jgak tp nurse xpnh tkar ubt iberet asyk sruh mkn zincofer je

Sy dari 12.2 jd 11.0.. Ngam2 😂 nurse tak bising.. Doc yg nak bebelnya

sy masalah hb jgk.. last check up 10.7..turun naik turun naik

Bykkan mkn buah segar. Kismis dan kurma. Minum air masak byk.

Ni antara makanan yg boleh naikkan HB

hb xleh cecah 11...

5y ago

Knp plak sis hbz x leh cecah 11??